Cegléden minimalizálják az adventi programokat (is) a takarékosság jegyében

Megosztás

Cegléden a napokban megkezdődött a téli díszkivilágítás részeként a LED-es fényfüzérek felszerelése. A polgármester beszámolt a közgyűlésen történt adok-kapokról is. 

Cegléd hivatalos közösségi oldala közölte, hogy a város önkormányzatának képviselő-testülete múlt héten elfogadott határozata értelmében, az energiatakarékosság jegyében úgy döntött, hogy a ceglédi advent programját az alábbiakra minimalizálja:
– szokásos karácsonyi díszvilágítás november 26-tól 2023. január 6-ig;
– karácsonyfa állítás a Szabadság téren;
– adventi koszorú a Szabadság téren;
– vasárnapi gyertyagyújtások; iskolások műsora a gyertyagyújtás alkalmával;
– nem szervez adventi, karácsonyi és szilveszteri rendezvényt az önkormányzati ingatlanok (pl. városháza, Kossuth Művelődési Központ, Kossuth Múzeum, Városi Könyvtár, George Pal Filmszínház stb.) rendezvénytermeiben;
– karácsonyi kirakodó vásárt szervez a városban december 3-ai kezdettel.
Ugyanakkor lekapcsolja az önkormányzati középületek, köztéri műalkotások alkalomhoz nem kapcsolódó, (hétköznapi) díszvilágítását.

Mint ismert, a Fidesz helyi szervezete korábban komoly megszorításokat szeretett volna elérni, de ezekről nem döntöttek.

Döntöttek viszont arról, hogy a költségvetés egyensúlyának megőrzése érdekében mégsem lesz adóemelés, amit az ellenzék szeretett volna egy ideig, viszont később a Fidesz szerint meggondolták magukat.

Az adok-kapok a legutóbbi önkormányzati testületi ülésen is folytatódott. Erről Csáky András polgármester számolt be.

Mint írta, a Képviselő-testület még az októberi ülésen döntött úgy, hogy rendkívüli ülést kell összehívni 15 napon belül. Mindezt a Fidesz-frakció szerinte azzal indokolta, hogy az általa előterjesztett, a hivatal  munkatársaival kidolgozott – és Balla György miniszteri biztos által elfogadott – energiatakarékossági terv nem pontos, átdolgozásra szorul. Több kérdéskört érintettek, úgy mint a már említett ceglédi  advent programjai vagy a jégpálya kérdése.

A városvezető az ülésen is elmondta: október 26-án, a  Miniszterelnökségen Balla György miniszteri biztossal történt egyeztetés után nyilvánvalóvá vált, hogy idén biztosan nem kapnak semmilyen  támogatást a kormánytól. A minisztériumban kérték, hogy a jövőben  csak kötelezően ellátandó feladatokat végezzék el.

A polgármester odaszúrt a kormánypárti képviselőknek. Azt írta, hogy amikor szolidabb adventet kért, azért tette; nehogy olyan helyzet  alakuljon ki jövőre, hogy becsődöl az önkormányzat. De szerinte úgy tűnik, a Fidesz helyi  csoportja fontosabbnak tartotta a sportcsarnok vagy az önkormányzati lap kiszervezésének előkészítését – erre tettek többek közt ugyanis javaslatot, amit  értelemszerűen keresztülvittek a testületen.

Szerző: Tóth András

kép forrása: Facebook

Kapcsolódó cikkek