Új irány? Nem kell többé Covid-oltás az egészségügyi dolgozóknak Olaszországban

Megosztás

Nem is olyan régen, még felfüggesztés járt azért, ha valaki nem volt hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen – és egyáltalán nem csak az egészségügyben. Ez innentől megváltozik, már nem kötelező. De akkor hogy változik a többi európai ország hozzáállása?

Megszüntette az egészségügyi alkalmazottak kötelező koronavírus-oltását az olasz kormány. Mostantól minden orvos és nővér, akit a vakcina megtagadása miatt felfüggesztettek, visszatérhet a munkájába.

A döntés azt jelenti, hogy körülbelül 4000 egészségügyi dolgozó veheti fel újra a munkát a tervezettnél két hónappal korábban – a felfüggesztés ugyanis az év végéig volt érvényben.

Meloni ellenzői szerint ezzel az oltástagadóknak kedvez, de a miniszterelnök azt válaszolta, hogy az előző kormány „ideológiai álláspontot” képviselt a kérdésben.

Magyarországon az egészségügyi dolgozók jogszabály által előírt kötelező védőoltása 2022. június 1-jén szűnt meg. A járványügyi készültség ideje alatt (azaz 2022. december 18-áig) azonban a munkáltató előírhatja a munkavégzés feltételéül a védőoltás felvételét. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek