Jászberényben utcát neveznek el a legendás pedagógusról

Megosztás

A képviselő-testület legutóbbi ülésén, többek között egy utca és több magánút elnevezéséről is döntés született – közölte Budai Lóránt Jászberény polgármestere.

Patakiné Kocza Anita kezdeményezésére Faragó László nevét vette el – az eddig névtelen – Tóth János utcával párhuzamos utca. Laci bácsi a város polihisztora, túravezetője, a legendás pedagógus márciusban lett volna 90 esztendős.

Faragó László Jászberényben született, elemi iskoláit és a középiskoláit is itt végezte. 1951-től az egri tanárképző főiskolán tanult, ahol tanári oklevelet szerzett. Mint matematika-fizika szakos tanár hosszú éveken keresztül pallérozta a nebulók elméjét Jászszentandráson, Portelken, majd Jászberényben az egykori Fiú Iskolában és a Gyakorló Iskolában.

Az iskolai munka mellett mindig fontos volt számára a természet, amelynek szépségeit éveken át kutatta tanítványaival együtt. Elnyűhetetlen és sok kilométert megtett túrabakancsával az elmúlt évekig fáradhatatlanul rótta Magyarország tájait.

Faragó László másik nagy szerelme a fényképezés. A fotózással még gimnazista korában ismerkedett meg, édesapja Agfa gépével készítette az első felvételeket. Tanári pályafutása során sem hagyta el hobbiját, sőt, a gyerekeket is megbabonázta e szép foglalatossággal. Számos fotószakkört vezetett az általános iskolákban.

1985-től szervezett önálló kiállításokat, melyek témájaként elsősorban a természet és az épített örökség alkotásai szerepeltek. Sok évtizedes tevékenysége során több felvétele jelent meg újságokban, könyvekben, képeslapokon, sőt önálló album kiadására is lehetősége nyílt.

Faragó László elkötelezett munkáját Jászberény városa 1992-ben Pro Urbe díjjal, 2018-ban díszpolgári címmel, az Apponyi Albert Alapítvány pedig 2010-ben Jászberény Város Kultúrájáért Díjjal ismerte el.

Kapcsolódó cikkek