Akár 65 milliárdot is költhet az olasz kikötőre a magyar kormány

Megosztás

Egy trieszti lap írt cikket arról a kikötőfejlesztésről, amelynek a területét és az üzemeltetési koncesszióját a magyar állam megvásárolta. A cikkre a Momentum szóvivője és és parlamenti frakcióvezető-helyettese Tompos Márton hívta fel a figyelmet a Facebook-posztjában.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy a Trieste News szerint a kikötőt összesen 200 millió euró értékben fejlesztik, amelynek csak egy kis részét fizetik az olaszok: 45 millió euróval (ez jelenleg 18,7 miliárd forint) szállnak bele az PNRR-ből, vagyis az olasz helyreállítási alapból.

Ebből arra következtet Tompos Márton, hogy a magyar fél állja a maradék 155 millió eurót (vagyis 64,8 miliárd forintot), de ebben ő sem biztos, mivel jelezte: “fontos kiemelni, hogy ezt nem mondta ki senki, a teljes konstrukcióról nem szóltak a hírek” – teszi hozzá.

A tisztázás végett a momentumos kikéri a hatósági tanulmányt, a terveket, az eddig elköltött pénz szerződéseit és teljesítési igazolásait. “A hírek alapján eddig 30 millió euró lett elköltve a projektre” – írja.

Kapcsolódó cikkek