A magas rezsiárak miatt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen is bezárják az ukrán menekültek szállását

Megosztás

Az önkormányzat képtelen kifűteni ezeket az épületeket, ezért döntöttek a bezárás mellett.

A magas rezsiárak miatt a több település önkormányzata sem tud fűteni olyan intézményeket, ahol eddig ukrán menekülteket szállásoltak el, írja a Telex. A lap szerint a fűtési szezon kezdetén Tiszakürtön és Tiszapüspökiben is el kell költözniük a menekülteknek az önkormányzat épületeiből, a további elszállásolásuk kérdésessé vált.

Tiszakürtön a családsegítő szolgálat épületének bezárásán gondolkodnak. A településre májusban öt ukrán édesanya érkezett hét gyermekkel. Jól beilleszkedtek a helyi közösségbe, a gyerekek online tanulnak, az édesanyák nyáron a közeli településeken vállaltak munkát. Az államtól az élelemre, tisztálkodásra és rezsire naponta négyezer forintot kaptak fejenként, de ez télen nem lesz elég a fűtésre.

Tiszapüspökiben is hasonló a helyzet. Nyáron huszonhét menekült érkezett, akik között legalább húsz gyermek volt. Az önkormányzat az egyik Tisza-parti oktatóközpont épületében tudta elszállásolni a családokat. Bander József polgármester azt mondta, hogy az épület nem fűthető. Jelezték is az Operatív Törzsnek, hogy október 16-a után nem tudják biztosítani nekik a szállást.

Az energiaárak elszállása miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, több településen is bezárják télre a sportcsarnokokat, uszodákat, könyvtárakat vagy éppen a művelődési házakat.

Kapcsolódó cikkek