Kormányinfó: Meghosszabbítják az árstopokat

Megosztás

A december végén lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

A kormány egész napos ülést tart szombaton, de a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – mondta Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli kormányinfón, amelytől a Telex tudósított. “Az uniós szankciók brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett. Ebben a helyzetben a kormány legfontosabb feladatának a családok megvédését tartja. Amíg a szankciók érvényben vannak, nem lehet kivezetni az árstopokat” – fogalmazott a miniszter..

A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot (mint később kiderült: december 31-ig), és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A családok mellett az energiaintenzív tevékenységet folytató cégek is bajban vannak. Ezért támogatási programot fogadott el a kormány, úgynevezett energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak. Ez érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, mert Nagy Márton miniszter szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

Emellett a feldolgozóipari kkv-kat is is támogatják október 1-jétől, két fronton: a működési költség (itt a tavalyi évhez képesti áremelkedés 50 százalékát fizetik ki) és beruházási költségnél is (itt az önerő támogatását jelenti a program, annak 15 százalékát biztosítják), cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

A program 2022 október 1-jétől 2023 ápriliság tart, működési költségeket és a beruházásokat támogatják.

Emellett két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  1. Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  2. Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

További részletek a Kormányinfóról a Telex percről percre tudósításában.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek