A jövő héttől már lehet igényelni az omikron elleni vakcinát

Megosztás

A múlt héten Magyarországra érkezett az új omikron elleni Pfizer-vakcina szállítmánya, amit először az egészségügyi dolgozók kaphatnak meg – számolt be a koronavirus.gov.hu.

A lakosság a jövő héttől mehet oltásért a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjaira időpontfoglalással, illetve a péntekenként anélkül is. Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Azt írták, hogy az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát

csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást.

A készítményt az Európai Gyógyszerügynökség szeptember elsején hagyta jóvá.

A vakcinát az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki, viszont most pedig az omikron BA.4 és BA.5 variánsa terjed. Az utóbbi elleni oltóanyagot hétfőn ajánlotta alkalmazásra az Európai Gyógyszerügynökség, még nem érhető el Magyarországon.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.

Kapcsolódó cikkek