Egy kiszivárgott levélből kiderült, többezer milliárd forintnyi EU-forrást vonnának el Magyarországtól a korrupció miatt

Megosztás


Kiszivárgott az Európai Bizottságnak az a levele, amely miatt non-stop tárgyal a kormány Brüsszelben.

Összesen 3500 milliárd forintnyi EU-forrás kifizetését függesztené fel az Európai Bizottság – derült ki Johannes Hahnnak, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős biztosának a magyar kormánynak címzett leveléből, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa posztolt ki a Facebookon. A levél keltezése július 20 volt.

A szankcióról már tudni lehetett, azt azonban nem, hogy arról már júliusban tájékoztatta a brüsszeli testület a magyar kormányt.

– közölte a volt EP-képviselő.

A levél része a jogállamisági eljárás keretében folyó párbeszédnek, az ebben megfogalmazott kritikákra kellett a kormánynak augusztus 22-ig válaszolni, ennek fényében pedig a bizottság szeptember 22-ig dönt arról, a Tanács elé viszi-e a forrásmegvonást. A mechanizmus szerint a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban minősített többségre van szükség ahhoz, hogy megvétózzák a bizottság javaslatát.


A Jávor Benedek által kiszivárogtatott levélből az is kiderül, pontosan mit vár el Brüsszel:

Az ügyészség jogi gyakorlata mellett a legfőbb kritika a közbeszerzési rendszer korrupciógyanús működését illeti. És nem csak az egyszereplős tenderekről esik szó (amelyek csökkentését a kormány megígérte), de az irányított eljárásokról, a sokszor több tízmilliárdos keretmegállapodásokról, amelyek akár évekre bebetonoznak egy kormányközeli vállalkozást (pl. Mészáros Lőrinc köreit a vasútépítésekben), összeférhetetlenségekről, illetve az amúgy is teljesen átláthatatlan közalapítványok felmentéséről a közbeszerzési szabályok teljesítése alól.

A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyen szabálytalanságokra már a 2007-2013-as, illetve a 2014-2020-as EU-költségvetés idején is számtalan példa akadt, ezt bizonyítja az EU csalásellenes hivatalának, az OLAF-nak számos vizsgálata is. Brüsszel emiatt rendszerszintű problémákat lát, amelyeket csak súlyosbít az ügyészség részrehajló tevékenysége.

via HVG

Kapcsolódó cikkek