Eltemetett múlt – megjelent a szolnoki régész kötete

Megosztás

Még 2015-ben kezdődtek a Szolnoki Művésztelep területén – több mint ezeregyszáz négyzetméteren- azok az ásatások, amelyek eredményeit – általuk Szolnok történelmét új megvilágításba helyezve – egy impozáns kötetben foglalta össze dr. Kertész Róbert,.

„A várbelső épületeiből a felszínen semmi nem maradt meg, a föld alatt viszont ott rejtőzik csaknem az egész világ.”

-nyilatkozta 2018-ban a Damjanich János Múzeum régésze és eljött az idő, hogy megossza mindenkivel a titokzatos világ részleteit.

Az ásatások során többek között találtak egy 16. századi kaszárnyaépületet és egy 17. századi oszmán palotaépületet – és persze több száz éves tárgyakat, pénzérméket, kerámiaedényeket és fegyvereket. 

A több mint 800 oldalas könyv 2500 lábjegyzettel és számos illusztrációval egy igazán hiánypótló alkotása lett Szolnok történetének. A történészek évtizedeken keresztül úgy gondolták, hogy Szolnok középkorából semmi sem maradt, erre azonban alaposan rácáfoltak az elmúlt években a Várszigeten folytatott feltárások, amelyeket a könyv szerzője, Kertész Róbert vezetett.

„Eltemetett múlt – Szolnok középkora és kora újkora a várásatás tükrében” című kötetben számos, az ásatásokat és kutatást dokumentáló felvétel és rekonstrukció található, melyek egy része még sosem került a nyilvánosság elé.

A Szolnok Napján megjelent könyv olvasmányos stílusa nem csak a szakmabelieket, de a történelem iránt érdeklődő laikusokat is magával ragadja.

Kapcsolódó cikkek