Narancs méretű jéggel kísért zivatar pusztított – képek

Megosztás

Egyre inkább el kell fogadnunk az ilyen szélsőséges időjárási kilengéseket Európában. Ezúttal Spanyolország egyik régióját kapta el egy durva jégeső, sajnos halálos áldozatot is szedett.

Pusztító jégesővel kísért zivatar csapott le kedden a Spanyolország északkeleti részén fekvő Girona-i régióban, ahol mintegy 10 percen át hullottak a narancs méretű jégdarabok. A Katalóniai Meteorológiai Szolgálat 10 centiméter átmérőjű jégszemről is beszámolt.

A jégeső ablakokat, szélvédőket, tetőket tört be a térségben, ezenfelül pedig rengeteg személyi sérülésről érkezett hír. Nagyjából 50 embernek okoztak sérüléseket a hatalmas jéglabdák, zúzódástól a csonttörésig terjedően. La Bisbal d’Empordà városában egy 20 hónapos kislány szenvedett súlyos sérüléseket, aki sajnos később a kórházban elhunyt, írja a BBC.

Girona térségében 2002 óta nem volt ehhez fogható jégeső a Katalán Meteorológiai Szolgálat szerint. A hatalmas jégszemek kialakulásához az átlagosnál melegebb tengerfelszín is hozzájárulhatott. A sokévi átlagnál kb. 4-5 fokkal melegebb Földközi-tenger ugyanis extra energiát ad a zivatarok számára, melyekben erősebb feláramlások tudnak így kialakulni, ez pedig a jégnövekedésnek is kedvez. (Idokep.hu)

Kapcsolódó cikkek