137 ezer új katonát akar Putyin, de legyenek önkéntesek, nem soroznak

Megosztás

Elrendelte az orosz fegyveres erők létszámának megnövelését Vlagyimir Putyin elnök.

Az nem derült ki, hogy a hadseregnek milyen módszerrel kell előteremtenie a 137 ezer új katonát, de a Kreml hangsúlyozta, hogy továbbra is önkéntesek fognak harcolni Ukrajnában, sorozás nem lesz.

Az orosz parlament alsóháza felszólította a nyugati államokat, hogy állítsák le az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat. A Duma indoklásában a zaporizzsjai atomerőmű védelmére is hivatkozik. Az üzemet csütörtökön ideiglenesen le kellett kapcsolni az áramhálózatról. Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy vonja ki csapatait az erőmű területéről.

Szintén csütörtökön helyezték feltételes szabadlábra a negyedik legnagyobb orosz város, Jekatyerinburg korábbi polgármesterét.

„Végül minden rendben lesz, a sötét idők nem tartanak örökké. Ezt önök tudják, de azért elismétlem, biztos, ami biztos. Köszönöm a támogatásukat” – mondta Jevgenyij Roizman, aki ellen az orosz fegyveres erők lejáratása címén indult büntetőeljárás, elmondása szerint azért, mert használta az invázió szót. Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönt is kaphat.

Rojzman egyike volt annak a maroknyi Kreml-kritikus aktivistának, akinek sikerült polgármesteri választást nyernie a Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök harmadszori elnökké választása ellen 2012-ben kibontakozott tiltakozások nyomán – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek