A népmesék szegény legénye Zagyvarékasról – 666GHOST

Megosztás

Az internet bugyraiba előszeretettel alámerülő olvasóknak nem kell bemutatni a 666GHOST néven alkotó zagyvarékasi előadót. Az Eki,eki bőrdzseki refrénnel ellátott Soromat című dal klipjében Rácz Alex és a háttérben telefonáló, cigizgető haverjai körbekeménykedik a várost, jelentőségteljes pillantásaik és mesterien belőtt frizurájuk kíséretében.

A jó szándékkal is alacsony költségvetésűnek nevezhető, alig több mint egyperces videó két év alatt elérte a közel 4 milliós megtekintést és a történet itt még nem ér véget, sőt még csak most kezdődik.

Alexet a jelek szerint felkarolta a szakma is, hiszen nemrégen készített vele egy-egy közös dalt az underground körökben jól ismert Essemm és Hibrid, illetve az X-Faktor nyertes Alee. A Gulyás Marci-féle Partizán és a rap.hu is felfigyelt a társadalomkritikának is beillő jelenségre, legutóbb pedig a 444 készített vele egy 10 perces riportfilmet, a budapesti Gólyában tartott koncertje alkalmával.

A kisfilmből kiderül, hogy 666GHOST Szolnokon született és Zagyvarékason nevelkedett, ahol átélte a személyes poklát és a mindennapos agressziót. Édesapja börtönbe került, anyukájával pedig egy otthonban kötöttek ki (feltehetően anyaotthonban), így pedig roppant nehéz a beilleszkedés (szinte lehetetlen); a kelet-magyarországi kistelepülések utcáinak atmoszférája pedig futóhomokként nyeli el a hányódókat.

Ha szegénységbe születsz, nem vagy kitartó. Arra vágysz, hogy szórakozz, az iskola mellé jársz és beleállsz olyan dolgokba, amik nem jó dolgok. A mai fiatalságot a zenémmel szeretném inspirálni, hogy tudják, van kiút. Tudom, hogy nehéz, ha lelkileg lehúzzák az embert, de muszáj menni.

A fiatalkora és rögös útja ellenére igen éretten gondolkodó fiatalember mellbevágóan józanul értékeli eddigi életét és társadalmi helyzetét. De arról is beszél, hogy a zenén keresztül sikerült rájönnie, ki is ő valójában és ennek köszönhetően már tudatosan irányítja érzelmeit.  A rajongók szerint pedig egyedi hangot hozott a hip-hop szcénába:

 „Végre egy olyan srác, aki nem csak a szerelemről és a rózsaszín dolgokról ír, hanem ténylegesen odab*sz.”

Ki ne szurkolna ennek a 21. századi szegény legénynek? Persze lehet, hogy nem olyan makulátlan, mint a népmesék pirospozsgás, ízes beszédű hőse, aki hamuban sült pogácsával a tarisznyájában elindul szerencsét próbálni. De 666GHOST hozza ugyanazt a dörzsöltséget és vakmerőségre sarkalló kilátástalanságot, ami ahhoz kell, hogy a számos próbatétel után elnyerje a fele királyságot. A másik fele már úgyis rossz kezekben van. Jöjjön hát a valóság!

Kapcsolódó cikkek