Interaktív várostörténeti kiállítás nyílt Mezőtúron

Megosztás

A kiállítás a városháza épületében, több szinten, valamint a torony egyes szintjein került kialakításra, amelynek köszönhetően minden eddiginél alaposabban lehet bejárni az épületet. 

Szó esik Mezőtúr városának átfogó birtokviszonyairól, a századforduló koráról, a múlt évszázad elejének speciális közegéről, építészetéről és annak változásairól, sajtótörténetéről, valamint néhány évtizedének képi anyagáról, visszaemlékezéseiről nyújt részletes áttekintést.

A városháza első emeletén kezdődnek a kiállítások; az első teremben a város történelmi körülményeivel, eseményeivel és a település életét meghatározó fazekassággal ismerkednek meg a látogatók, a második teremben pedig Mezőtúr egyik legjellegzetesebb épülete, a városháza építéstörténete kerül fókuszba, dr. Spett Ernő polgármester hivatali idejének végéig, az II. világháború kezdetéig.

A kiállítás következő egysége egy szinttel feljebb, a díszterem karzatán folytatódik, ahol a város elsősorban múlt század eleji életében erőteljes nyomot hagyó nyomdászat és a sajtó, valamint ezen keresztül egy alföldi kisváros közélete kerül előterébe.

Ezután a torony megmászása következik, ahol az egyes szinteken a város életének egy-egy színfoltjával és a környékbeli víz szerepével ismerkednek meg a látogatók.

képek forrása: origo.hu

Kapcsolódó cikkek