Kezdődik az ebösszeírás Jászárokszálláson

Megosztás

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az önkormányzat ebösszeírást végez Jászárokszálláson.

Felhívják az ebtulajdonosok figyelmét arra, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után.

Kérik, hogy a mikrochippel (transzponderrel) még nem rendelkező kutyákat jelöltessék meg az állatorvosnál. Az eb-összeíró adatlap letölthető az önkormányzat honlapjáról, illetve beszerezhető a polgármesteri hivatal hatósági irodájában is.

A dokumentumot október 31-ig kell eljuttatni a hivatal részére.

Általános tudnivalók az ebösszeírásról:

  • Az összeírás önbevallásos módszerrel történt.
  • Az ebösszeíró adatlapot ebenként szükséges kiállítani.
  • A kutyák regisztrációját az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal kötelező lebonyolítaniuk.
  • Az ebösszeírás az állatvédelmi törvény szerint a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel szükséges.
  • Járványügyi helyzet esetén ugyanis a hatékony védelemhez nem elegendő az országos elektronikus eb adatbázis, az önkormányzatok által végzett eb összeírás – a helyi hatósági előírás kényszerítő erejével – az állattartókat a jogkövető magatartásra ösztönzi.
  • Az ebösszeírás adatairól a hivatal helyi elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.
  • Az ebösszeírás hasznossága tehát abban rejlik, hogy az ebtartással kapcsolatos törvényi rendelkezéseket egyre többen tartják be, az ebeket veszettség ellen beoltatják, továbbá megjelöltetik transzponderrel, chippel is.
  • 2013. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb ebeket transzponderrel (mikrochippel) megjelölve lehet csak tartani. Az önkormányzat az ebösszeírás kezdetekor felhívta a figyelmet: ha a kutyatulaj ennek a kötelezettségének még nem tett eleget, az adatlap kitöltése előtt azt pótolja. Ha nincs beültetett chip, minimum 45 ezer forint állatvédelmi bírság szabható ki. Harmincezres bírsággal az a gazdi is sújtható, aki nem szolgáltatott adatot négylábú kedvencéről.
  • A transzponderrel már korábban megjelölt, ám az adatbázisban nem szereplő eb adatait az állat tartója köteles a magán állatorvossal az adatbázisban regisztráltatni. A regisztrált eb adatának megváltozása miatt történő adatmódosítás díjmentes.
  • Fontos tudni, hogy az ebtulajdonosok az összeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban jelezni.

Kapcsolódó cikkek