Hatalmas vízáremelésre készüljünk? Miért akarják Orbánék az összes vízművet államosítani?

Megosztás

Lehetetlen helyzetbe hozták a regionális vízműveket az utóbbi években. A kormány most ezek államosítását “ajánlotta fel” az önkormányzatoknak. De ilyesmit már láttunk, államosítás, majd némi varázslat után máris Mészárosnál, vagy valamelyik más NER-lovagnál kötne ki. Onnantól pedig máris jöhet a vízár emelése, ami most még tilos. Félelmetes jövőkép.

A részletekről Hadházy Ákos megválasztott képviselő számolt be a Facebookon.

“Felháborító és sunyi eljárás: a Tiszamenti Regionális Vízművek sorra mondja fel a szerződéseket azokkal a háztartásokkal, ahova egy akármilyen kis mikrovállalkozás be van jelentve. Ezeknek a háztartásoknak ezentúl közületi szerződést kell kötniük, ami a JELENLEGI árak szerint 10-30 százalékos áremelkedést jelent a vízdíjaknál, de innentől kezdve bármikor szabadon emelhetnek, bármennyit.

Nem is az áremelés ténye a legfelháborítóbb, hanem a sunyiság, illetve az, hogy a hivatkozott rendeletben nem találni utalást sem ilyen eljárásra. Az is kérdés, hogy a vízmű honnan tudja, hova van bejelentve vállalkozás. Egyenként lekéri a cégadatbázisban a címeket? Egy szóbeli információ alapján inkább a kollaboráns Iparkamara adhatta meg az adatokat, amely ezek szerint ismét nem a neki tagdíjat fizető vállalkozások érdekeit képviseli.
Persze a legnagyobb disznóság az az ordenáré nagy propaganda hazugság, amivel a Fidesz az elcsalt választást megnyerte: hogy nem lesznek rezsiemelések (illetve csak akkor, ha az ellenzék nyerne).

Ezt az ótvaros hazugságot minden nap az orruk alá kell dörgölni akkor is, ha nyilvánvaló. hogy a vízdíjak befagyasztása nem fenntartható. A többnyire önkormányzati tulajdonú vízművek az alulfinanszírozás miatt pénzügyileg lerohadtak, munkatársaik alulfizetettek és a hálózat felújítására gyakorlatilag nem volt pénz az elmúlt években. Így áll elő az a helyzet, hogy az ivóvíz harmada-negyede elfolyik.

A Fidesz persze röhög az egészen, az önkormányzatoknak felajánlja, hogy kisegíti őket abból a helyzetből, amibe ő maga terelte be őket az árak befagyasztásával. Egyetlen kis feltétel van, az egész vízvagyont át kell adni az államnak. A menetrend világos: majd ezután lesz pénz és áremelés, majd az egészet szépen odaadják Lőrincnek, vagy Orbán valamelyik másik strómanjának.”

Kapcsolódó cikkek