Gyorsítják az engedélyezést, az év elején máris megkezdődhet a békési gázkitermelés

Megosztás

Saját területünkön levő földgázunkat termelhetjük ki. Vajon ez csökkenteni fogja a jelenleg az égbe szökő “piaci” gázárat, amit fizetünk? Illetve továbbra is nagy kérdés, hogy hova lett az a sokat hangoztatott olcsó orosz gáz, amiről 15 évre írt alá szerződést Szijjártó Péter Oroszországgal?

Már a következő fűtési szezonban megkezdődhet a békési gázmező kitermelése – írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mint fogalmaznak: a Békés megyei Nyékpuszta “nem hagyományos” földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították, és mivel felgyorsítják a hatósági engedélyezést, az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe is állhat – írja a Hvg.

Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután további kutak lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A minisztériumi közlemény kiemeli, hogy az energiaválság hatásait a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével is enyhítené a kormány, és a következő öt évre ütemezett Corvinus projekt révén “a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez”.

A projekt keretében a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn fognak kutakat fúrni a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kitermelésére. A TIM azt írja, hogy a bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, és az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzési adó bevétele keletkezhet.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére.

Kapcsolódó cikkek