Kezdődik a parlagfűszezon – hogyan kerüljük el az 5 milliós bírságot?

Megosztás

Megyénkben is megkezdődött leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása.

A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dél-Dunántúl mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

Évről-évre nő a parlagfű allergiában szenvedők száma, az erre érzékenyeknél tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, viszkető érzést okozhat a torokban. Ám ez nem minden, egyes esetekben jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüreg probléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Az idei évben a rendkívüli aszály a parlagfűre is kedvezőtlenül hat. Jelenleg zömében 50-70 cm-es parlagfű növények vannak, de kelő, illetve 80-100 cm-es egyedek is találhatók. A növények a korábbi évekhez képes lényegesen kisebbek, alig elágazók, virágbimbó kezdemény csak a növények 5-7 %-án látható. Ám bármennyire satnyábbak is a parlagfű növények, a pollenszórás nem fog elmaradni, az arra érzékenyek szenvedni fognak a parlagfű pollenjétől.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a  parlagfű pollenszórásának megakadályozására jogszabály kötelez minden földhasználót, kerttulajdonost, vagyis minden olyan kül- és belterület kezelőjét, ahol a parlagfű megtelepedhet. Ez azt jelenti, hogy a kötelezettek a használatukban, tulajdonukban, kezelésükben lévő területeken kötelesek megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

A mulasztókkal szemben növényvédelmi bírságot szabnak ki. Ennek összege 15.000 és 5.000.000 forint között lehet. A bírság mértékének megállapításakor figyelembe veszik a parlagfűvel fertőzött terület nagyságát, a borítottság mértékét. Súlyosbító körülmény, ha a parlagfüves rész lakóterület, üdülőövezet, iskola, óvoda, közintézmény közelében van.

Aki parlagfű fertőzést, különösen virágbimbós vagy virágzó parlagfű növények jelenlétét észleli, külterületi földrészlet esetében a földhivataloknál, belterület esetében a jegyzőnél tehet bejelentést. E célból a Parlagfű Bejelentő Rendszer elektronikus felülete (https://pbr.nebih.gov.hu.) is rendelkezésre áll

-közölte a kormányhivatal.

Kapcsolódó cikkek