Jó reggelt Szolnok! Csütörtöki időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Csütörtökön is napos-gomolyfelhős időre készülhetünk. Egy-egy gyenge zápor néhol nyugaton fordulhat elő. Helyenként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban a fagyzugos helyeken gyenge fagy előfordulhat. Napközben 13-18 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Mariann, Zita, Anasztáz, Árisz, Arisztid, Marianna, Péter, Pető, Petúnia, Pintyőke, Poppea, Tas, Tullia, Zazi, Zizi

A Mariann név eredete és jelentése: Származhat a Mária névnek az eredetihez közelálló Mariam vagy a középkori angol és francia Marion változatából, de eredhet a latin Mariana névből is. Később több nyelvben a Mária és az Anna nevek összetételeként értelmezték.

A Mariann név elemzése: A Mariann név idealista, ám igen passzív személyiség kialakulásához járulhat hozzá. Szeret álmodozni, nehezen viseli a konfliktusokat, és nehezen hoz döntést mások támogatása nélkül. A név viselője érzékeny ember lehet, kedvelheti a színjátszást, a zenét, esetleg egyéb művészeti ágakat, és némelyik műveléséhez is igen jó érzéke van.

A Zita név eredete és jelentése: A magyarba a német nyelvből került át, ott a Felicitász név becézett formája, és c-vel is ejtik. Az olasz Zita név is c-vel ejtendő, jelentése: hajadon.

A Zita név elemzése: A Zita név leginkább gyakorlatias gondolkodást támogat. A név viselőjének ötletei sokszor brilliánsak, kedveli a nagy társaságokat, és fontos számára, hogy jó benyomást tegyen másokra. Ennek érdekében igyekszik mindent elkövetni. Nagyszerű tanáccsal látja el az azt igénylőket, és figyelmével ajándékozza meg azokat, akik problémájukkal fordulnak hozzá. Néha olyankor is mások felé fordul, amikor valójában magával kellene törődnie.

Kutya névnap:

Ari, Kitti

Cica névnap:

Filozófus, Kéti

Hörcsög névnap:

Henci

Születésnaposok

1791 – Samuel Morse amerikai festőművész, feltaláló (Morse-távíró, Morse-ABC) († 1872)

1896 – Wallace Carothers amerikai vegyész, feltaláló, a legnagyobb áttörést jelentő találmánya a nylon volt, melyet 1937 februárjában szabadalmaztatott a DuPont vállalat († 1937)

1935 – Őze Lajos Kossuth-díjas magyar színművész († 1984)

1941 – Dobos Attila magyar zeneszerző, énekes, orvos († 2022)

1945 – Sztevanovity Dusán szerb származású magyar dalszövegíró, dramaturg, zenész

1951 – Ace Frehley , Paul Daniel Frehley – Kiss együttes

1984 – Patrick Stump amerikai zenész, zeneszerző és producer. A Fall Out Boy énekese és ritmusgitárosa.

Erről híres a mai nap

Morse nap

Ezen a napon történt

1865 – a hajnali órákban erős detonáció következtében a Mississippi folyón elsüllyedt a mintegy 2450 katonával a fedélzetén a Sultána gőzhajó.

1997 – Az ortodox húsvét ünnepén kihirdetik Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emeli.

2014 – A kereszténység történetében egyedülálló módon egyszerre két pápát avattak szentté, XXIII. Jánost és II. János Pált.

Kapcsolódó cikkek