Óvatosan az álhírekkel, semmiféle háború nem tört ki Koszovóban

Megosztás

Vasárnap óta futótűzként terjedt az interneten, hibás információkra alapozva még országos lapok is kész tényként vették át, hogy kitört a szerb-koszovói háború és lövik egymást a felek. Ebből semmi nem igaz, bár tény, a helyzet feszült.

Ha csak a közösségi médiából tájékozódunk, akkor azt hihetjük, hogy valódi háború robbant ki, ahol küszöbön áll az orosz és ukrán intervenciós erők érkezése. A Twitteren több mint 250 ezer poszt foglalkozik a konfliktussal.

A legostobább és legnagyobb hatású bejegyzés egy ukrán parlamenti képviselőtől, Olekszij Goncsarankótól érkezett, melyben a politikus deklarálta, hogy az Oroszország szövetségesének számító (azonban az uniós közeledés miatt ezt a szövetségi viszonyt távolságtartással kezelő) Szerbia háborút indított Koszovó ellen, és Ukrajna kész fegyverrel is beavatkozni az „észak-koszovói stabilitás védelmében”. Egyébként Ukrajna egyike azon államoknak, mely hivatalosan el sem ismerte Koszovó függetlenségét. A bejegyzést több ezren osztották meg, de rengeteg diplomata neheztelését váltotta ki.

Goncsarankótól függetlenül rengeteg profilról osztottak meg háborúra utaló képeket és „híreket” – a képek egy része természetesen nem az aktuális incidensekről, hanem a 2021 szeptemberi konfliktusokról készült. A Twitteren igen változatos hátterű emberek próbálták learatni a lájkokat riasztó bejegyzéseikkel, a legtöbbet osztott posztok szerzői között van albán hitszónok, szerb ultranacionalista és török „katonai elemzőoldal” is. Vasárnap hamar elterjedt, hogy több koszovói katonai is tűzharcban sérült meg, ezeket a híreszteléseket egy időre még hagyományos híroldalak is átvették, ami nem segített a tisztánlátásban. Egyes putyinista külföldi oldalak egyszerűen csak a népszerű szerb nacionalista axiómát idéző „Koszóvó Szerbia része” posztokat termeltek, Donald Trump egykori koszovó-ügyi megbízottja, Richard Grenell pedig beleszállt Albin Kurti koszovói miniszterelnökbe, Hashim Thaci egykori államelnökbe és a jugoszláv polgárháború jogsértéseivel foglalkozó hágai nemzetközi törvényszékbe. (via Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek