Legalább hatezer tonna fa kellene pusztán a szegedi iskolák fatüzeléses fűtésére

Megosztás

Ha a környezetvédelemmel kapcsolatos borzalmas hatásait kivesszük a képletből, akkor is rossz a kép. Eleve a kazánokat sem lennénk képesek beszerezni a szükséges mennyiségben, ha hirtelen minden iskola valóban átállna fatüzelésre. A Fidesz ötlete elképesztő lehetetlenségeket is rejt.

Szakértők segítségével igyekezett végigvenni a szeged.hu, hogy mennyibe kerülne és pontosan mennyi fát kellene ahhoz beszerezniük a szegedi iskoláknak, ha – mivel feltehetően a rezsicsökkentés csökkentése miatt spórolni akarnak gázfogyasztásukon – megpróbálnának áttérni fatüzelésű kazánokra. Erre a Belügyminisztérium is igyekszik rászorítani az immár alájuk tartozó intézményeket: levélben szólították fel az iskolákat, hogy vizsgálják meg a kazánra való áttérés lehetőségét.

Az eredmény nem túl biztató: számításaik szerint a szegedi intézményeknek összesen minimum hat, de inkább tízezer tonna fára lenne szükségük. Jelenleg a fa mázsája nagyjából 8000 forintba kerül, azonban folyamatosan drágul. Ráadásul nemcsak a fát és nemcsak a kazánt, hanem ezek beépítési költségét is bele kell számolni a teljes árba, ezekkel együtt pedig egy Szeged méretű város iskoláinak kazánra való átállítása nagyjából félmilliárd forintba kerülne. És ebben az összegben még nincsenek benne sem a bölcsődék, sem az óvodák, sem az állami- és önkormányzati hivatalok.

Szegeden az általános iskolák mérete 1385 és 4922 négyzetméter között van, a gimnáziumok viszont jóval nagyobbak: a legnagyobb a 9900 négyzetméteres Deák Ferenc Gimnázium, mögötte méretben a Radnóti- és a Ságvári-gimnázium következik.

Egy épületgépész a lapnak azt mondta, a kazánokkal kapcsolatban – mivel több ezer négyzetmétert kell kifűteniük – már a méretük is problémát okozhat egyes iskoláknak, hiszen valahol a gépet tárolni kellene, nem beszélve az általa felhasznált faanyagról.

A legnagyobb probléma azonban nem ez, hanem sokkal inkább az, hogy jelenleg nincsenek raktáron különösen nagy teljesítményű vegyestüzelésű kazánok, vagyis azok a gépek, amikkel akkora területeket lehet kifűteni, mint amekkorák a szegedi iskolák. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek