Folytatódik a harc a Tarnáért és az élővilágért – videó

Megosztás

Ahogyan arról mi is írtunk, a Zagyva egyik mellékfolyójából, Tarnából eltűnt a víz. A minap állatvédő aktivisták számolták fel a megmaradt folyót eltorlaszoló gátat, amelyet egy vállalkozó arra használt, hogy kiszivattyúzza a maradék vizet a Tarnából – írja Eger Hírek.

A természetvédők ökológiai bűncselekményről beszélnek, a folyóból vizet vételező vállalkozó azonban azt mondja, érvényes engedélyekkel rendelkezik, és nem lopja a vizet.

Bóday Pál állatvédő aktivista, a Kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnök elmondta: Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere, Zele Sándor, a Zele-Bau Kft. tulajdonosa és Besenyei András kompolti önkormányzati képviselő mindent elkövetnek, hogy még több vizet juttassanak a mederbe. Besenyei András traktorral ezer liter vizet vitt oda, később még 10 ezer liter fog leszállítani.

Maradt a Tarnán egy kis öböl, ahol az életükért küzdő halak szenvedtek, ahogy ezt a részt friss vízzel kezdtük tölteni, azonnal megjelentek a gémek, a fokozottan védett fekete gólyák, hogy végre ihassanak” – nyilatkozta Bóday Pál, aki szerint szívszorító volt a látvány.

Mostanra a szakemberek megállapították: a maradék kis öblökben ugyan átvészeltek egy kritikus időszakot a megmaradt halak, de hiába már minden erőfeszítés, nem tudnának életben maradni az állatok ott. Ezért kimenekítik őket tavakba.

Az állatvédők, szurkolók, civilek azt mondták: Tarna-őrséget szerveznek, hiszen csak a legnagyobb szivattyúra csaptak le még, és tudnak még továbbiakról.

Az ügyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vizsgálatot indított.

Az Eger Hírek „Háború a vízért” címmel forgatott egy videót Aldebrő határában, ahol Bóday Pál szerint évek óta egy illegális vízvételi hely működik.

Az állatvédő aktivista beszámolt arról is, hogy megfenyegették. „A minap azt a tájékoztatást kaptam, hogy meg leszek b.szva. Ezt szokták ezek a korrupt disznók mondani, aztán nem merik persze megcsinálni. Azt mondták, hogy nekik olyan politikai kapcsolataik vannak, hogy nagyon rossz helyen próbálkozom, itt mindenki ki van fizetve. (…) Ez a vízért folytatott háborúk kora, és vasszigorral kell lecsapni az ilyen gengszterekre” – nyilatkozta Bóday Pál.

Szolnoknál a Zagyva is kritikus állapotban. A Tisza-Zagyva torkolattól nem messze szinte át lehet ugrani a folyót. A szakértők szerint súlyosbodik az aszály és ebben a helyzetben nem engedhetik a környékbeli gazdálkodásoknak, hogy a folyó vizét korlátlanul használják öntözésre. A KÖTIVIZIG döntése szerint a vízkivétel már csak kétnaponta felülvizsgált menetrend szerint lehetséges.

A Kötivizig jelentése szerint kedden, a cikk megjelenésének idején a Zagyva vízállása Jászteleknél 87 centiméter.

Kapcsolódó cikkek