Kiszáradt a Tarna, menteni kell a halakat

Megosztás

“Ökológiai katasztrófa, amihez fogható kevés van” – fogalmazott Bóday Pál, a folyó partján lévő kápolnai Macskaárvaház vezetője.

Teljesen kiszáradt a Zagyva egyik mellékfolyója, a Tarna – írta meg az Index. Először az Eger Hírek közölte, hogy szerdára az utolsó csepp víz is eltűnt a folyóból.A helyiek szerint egy vállalkozás szivattyúzta ki a megmaradt kevés vizet a folyóból.

“Ökológiai katasztrófa, amihez fogható kevés van. Szívszorító látni a tanácstalanul álló gólyákat, gémeket, más madarakat, vadállatokat, nézik, hova tűnt az utolsó korty vizük” – mondta a portálnak a folyó partján lévő kápolnai Macskaárvaház vezetője, Bóday Pál.

Hozzátette azt is, hogy a térség civiljei és önkormányzatai vizsgálatot indítottak az ügyben, mert arra gyanakodtak, hogy illegális vízkivételezés járulhatott hozzá a folyó kiszáradásához. “Azt az utolsó vizet emelték ki az elkövetők, amely nemcsak halak élőhelye volt, hanem sok ezer élőlény utolsó mentsvára a kínzó szomjúság közepette” – tette hozzá Bóday Pál.

Az Eger Hirek arról is ír, hogy mostanra a szakemberek megállapították: a maradék kis öblökben ugyan átvészeltek egy kritikus időszakot a megmaradt halak, de hiába már minden erőfeszítés, nem tudnának életben maradni az állatok ott. Ezért kimenekítik őket tavakba. Erről videót is megosztottak:

via Eger HirekIndex

Kapcsolódó cikkek