Rengeteg orvost érint rosszul az új katatörvény

Megosztás

Emiatt pedig nőhet is az orvoshiány.

Online kérdőíven kérdezte meg tagjait a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete arról, hogyan érinti őket a kataszabályok változása. A nem reprezentatív felmérésben 1223 budapesti orvos töltötte ki az online kérdőívet, amelyből kiderül: a válaszadók több mint fele katás vállalkozóként is dolgozott, és többségüket hátrányosan érintik a változások – mondta a Telexnek Albert István, a budapesti orvosi kamara elnöke.

Az új katatörvény az orvosokra, és így áttételesen a betegellátásra is komoly hatással lehet. Sok orvos vállalt ugyanis eddig katás egyéni vállalkozóként ügyeletet, vizsgált betegeket másodállásban a szakrendelőkben vagy rendelt magánklinikákon. Szeptember elsejétől nekik is más adózási formában kell folytatniuk tevékenységüket, vagy abba kell hagyniuk a másod- és harmadállásokat, katásként ugyanis már nem számlázhatnak cégeknek, szervezeteknek, csak magánszemélyeknek.

Azt egyelőre senki nem tudja pontosan megmondani, hány orvos hagyna fel emiatt tevékenységével, de egy biztos: ezt leginkább a betegek fogják megérezni. Régóta nincs ugyanis már annyi szakorvos, hogy minden kórházban, rendelőben és ügyeletben legyen belőlük elég. Az orvosok ezért ezeket a feladatokat egyéni vállalkozóként látják el másod- vagy harmadállásban.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek