Meghökkentő figurák lepték el a szolnoki Kossuth teret

Megosztás

A cosplay, azaz costume play az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát, koncepciót megjeleníteni. A Japánból begyűrűző mangák, videójátékok és animék figurái sok esetben színes parókát, feltűnő, a valóságtól elrugaszkodott öltözéket és feltűnő kiegészítőket viselnek.

Lehet, hogy az Ön szomszédjában is él egy kutyafülű tündérhercegnő? A hétköznapok láncolatában épp olyan dolgozó, tanuló, a kasszánál egykedvűen sorban álló ember, mint bármelyikünk, de ha teheti, szívesen magára ölti kedvenc karaktere szerepét. Biztosan az olvasó is szeretne néha Darth Vader-i tekintélyt a gyermeke vagy a főnöke előtt, vagy néha eljátszik a gondolattal, hogy ha volna egy pár szarv a fején, nem volna olyan nehézkes azt a négy teli szatyrot hazacipelni két kézzel. Talán néhány szolnoki lakos a hirtelen időjárás-változásnak tudta be, ha szombaton óriási, tarka fülek, életszerűtlen lények, színes arcfestések, szárnyak és egyedi fejdíszek bukkantak fel az egyébként átlagos, kisvárosi képet mutató belváros aszfaltján.

Mindenkit megnyugtatunk, nem a szeme káprázott, csak két év kihagyás után, ezen a szombaton ismét megrendezte a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár a SzolnoCont. A fiatalok százait vonzó esemény idén kilépett a könyvtár falai közül és a szomszédos Kossuth teret is ellepték az érdeklődők. Az ingyenes rendezvény nem csak a megyéből, de az ország számos pontjáról vonzotta a látogatókat és az időjárás is kegyes volt a maga felhős, 28 fokos hőmérsékletével.

A cosplayerek saját keze által készített, egyedi, plüssel, műszőrrel, műbőrrel kombinált, több rétegű, igényes jelmezek felvétele és viselése is embert és emberszerű lényt próbáló feladat. Ám a hétvégi kavalkád résztvevői nem csupán az átlényegülés felszabadító érzéséért érkeztek. Volt itt minden, ami a szubkultúra része: gamer sarok, keleti harcművészetek bemutatói, jelmezverseny, origami és K-Pop táncosok. 

képek forrása: Verseghy Ferenc Könyvtár Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek