A Hetényi Géza Kórház nem tud gyermekintenzíves műtéteket végezni

Megosztás

“A kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermekintenzíves ellátás igényel”

– tette közzé Facebook-posztjában Kunetz Zsombor a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát a szolnoki Hetényi Géza Kórházról.

A dokumentumban az áll, hogy ha intenzív ellátásra van szükség, akkor a felsorolt kórházakba kell szállítani a pácienseket: Budapestre, Kecskemétre, Miskolcra vagy Debrecenbe.

Az egészségügyi szakértő szerint ez azt jelenti, hogy a beteg gyerekeket olyan intézményekbe kell szállítani, amelyek akár másfél-két órás távolságra is lehetnek a szolnoki kórháztól.

“Ez sajnos azt is jelenti, hogy nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen nincsen gyermekintenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs” 

– írja Kunetz Zsombor.

Hozzáteszi, hogy hasonló veszélyek leselkednek az akut fül-orr-gégészeti megbetegedésekkel, vagy “akut hasi katasztrófával” beszállított betegekre is, és a korábbi fennakadások folytatódnak a kórház szülészeti, neurológiai, valamint a stroke ellátásban, legalábbis ebben a hónapban “veszélyeztetve az ellátási területen élők felépülésének a lehetőségét, de akár az életét is”.

Kapcsolódó cikkek