A Tisza-tónál levő fürdőhelyek mindegyike jó, vagy kiváló minősítést kapott, Tiszakécske viszont rosszat

Megosztás

Az országos átlag elmarad az uniós országok átlagától, ám Jász-Nagykun-Szolnok megye nem szégyenkezhet.

A kiváló vízminőségű fürdőhelyek aránya uniós átlag alatti Magyarországon: míg Európa-szerte 85 százalékos az arány, nálunk nem éri el a 61-et.

A Magyarországon listába vett 274 fürdőhely közül 165 (60,2 százalék) felel csak meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottsággal közösen összeállított, tavalyi adatokat rögzítő értékeléséből.

  • Jó minősítést 64 fürdőhely kapott.
  • Kifogásolható minősítést 6 fürdőhelynek adtak: az abaligeti 1. számú tó, az agárdi Tópart utcai partszakasz és a gárdonyi Sport Beach Camping strandja a Velencei-tónál, a dunabogdányi Forgó strand, a Templom-zugi holtág Gyomaendrődnél, és a Tisza-parti strand Dombrádnál.
  • Rossz minősítést 4 fürdőhely kapott: az agárdi Tini strand a Velencei-tónál, a soltvadkerti Vadkerti-tó, a tiszakécskei Tisza-parti strand, a dánfoki szabadstrand.
  • További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést.

Az Európa-szerte vizsgált 21 859 fürdőhely közel 85 százaléka számít az EU előírásai szerint „kiváló” vízminőségűnek. A minősítéseket tartalmazó térképet itt böngészheti.

A jelentés megállapításai szerint a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek a tavaly vizsgált területek 95,2 százaléka felelt meg. Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka „kiváló” minőségű volt. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek