Megy a pártcsatározás Jászberényben, nem szavazták meg a zárszámadást, repülhetnek az állami támogatások

Megosztás

Hiába voltak ígéretek a Fidesz-frakció részéről, végül mégsem szavaztak igennel a jobbikos polgármesterrel történt többszöri egyeztetés ellenére sem. De egy DK-s és egy Mi Hazánk-színeiben bejutott képviselő ugyanúgy akadályt gördített. Ezzel a városnak teszik a legrosszabbat.

Nem szavazta meg a többség a jászberényi 2021-es költségvetési év lezárását, vagyis a zárszámadást. Ez pedig több önkormányzati feladatellátást is veszélybe sodorhat a városban. Az ügy a kormányhivatal elé kerül.

Hosszas egyeztetés, késhegyig menő vita után a hétfői rendkívüli testületi ülésen harmadjára sem fogadták el Jászberényben a zárszámadást. Márpedig ez fontos lenne ahhoz, hogy a város hozzájuthasson az idei állami normatívákhoz. Ennek hiányában az önkormányzatnak fel kell függesztenie a nem kötelező feladatok finanszírozását. A kieső források azonban nem hatották meg a Fidesz-frakciót, de a DK-s és a mi hazánkos képviselőt sem, és most is nemmel voksoltak.

Pedig számtalan egyeztetés folyt az elfogadás érdekében, sőt a hétfői ülésen elhangzott, hogy egy szűk körű megbeszélésen azt ígérte a Fidesz-frakció, nem gördítenek akadályt az elfogadás elé.

A jegyző ismertette a törvényt: ha a helyi önkormányzat nem fogadja el a zárszámadást, a részére járó egyes támogatások folyósítását az államháztartásban meghatározottak szerint felfüggesztik

A zárszámadásról név szerint szavaztak, a többség tartózkodott, vagy nemmel szavazott. Az utolsó név szerinti szavazó Tamás Zoltán (a Fidesz helyi frakcióvezetője) volt. Rajta múlt minden. Ha elfogadja, akkor átmegy a javaslat. Tartózkodott; így pedig nem lett meg a többség az elfogadáshoz.

Az ügynek lesz folytatása, a kormányhivatalhoz kerül. További részletek a Magyar Narancs cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek