Navracsics szerint ő jelent garanciát arra, hogy megkapjuk az uniós pénzeket

Megosztás

Területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként térhet vissza a kormányba Navracsics Tibor, aki korábban uniós biztosként az oktatásért, kultúráért és a sportért felelt Brüsszelben, de előtte még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője is volt. Ebben a minőségében készült el Magyarország új alkotmánya, és ekkor alakította át a Fidesz a választási rendszert.

Navracsics kiemelte, hogy a területfejlesztésért, valamint az uniós források felhasználásáért felelős tárca feladatai úgy kapcsolódnak, hogy az uniós források adják a motorját a magyar gazdaság legfőbb fejlesztéseinek. Fontosnak tartja azt is, hogy a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiban már a területfejlesztés is hangsúlyozottan jelenlen meg – számolt be a HVG.

Megnevezte azokat az államtitkárokat is, akik segítik majd a munkáját: Ágostházy Szabolcs, aki az európai uniós fejlesztésekért felel majd, Latorcai Csaba parlamenti államtitkár (borítóképünkön) és Major Gábor a területfejlesztésért felelős államtitkár lesz.

Munkaszervezet szempontjából ők a Miniszterelnökséghez tartoznak majd, hiszen Navracsicsnak nem lesz külön minisztériuma. Navracsics szerint a legfontosabb feladat jelenleg annak a két partnerségi megállapodásnak az aláírása, mely lehetővé teszi a források lehívását. Ezzel és az operatív programokkal kapcsolatban is folyamatosan kapcsolatban vannak az Európai Bizottsággal. Utóbbiak közül van olyan, amit már jóvá is hagytak, és abban bíznak, hogy az év második felében a partnerségi megállapodást is aláírhatják.

A helyreállítási alappal kapcsolatban is az év második felét nevezte meg, amikorra „a részletkérdéseket elrendezhetik”.

Ez azért is fontos, hogy meglegyenek az uniós források a területfejlesztésre. Navracsics kiemelte, hogy Magyarország jellemzően mindig hatékonyan hívta le az uniós forrásokat, így ennek intézményrendszerén nem tervez jelentős átalakítást. Az irányítási hatóságok viszont a Miniszterelnökséghez kerülnek.

A kérdések megválaszolásakor Navracsics kiemelte, hogy ő nem világnézeti vitákat akar folytatni, hanem arra akar koncentrálni, hogy megérkezzenek az uniós források Magyarországra. Ezek felgyorsításához át fogja vizsgálni az esetleg meglévő akadályokat.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozással kapcsolatban a miniszterjelölt azt mondta, hogy az minden tagállam szuverén döntése, és nem kritériuma az uniós források megérkezésének.

Az újjáépítési és ellenállási alaphoz (RRF) való hozzáférésnek egy technikai jellegű kérdés, a másik része „egyfajta bizalmatlanságból” adódik. Ezeket azoknak a 10 éve tartó konfliktusoknak tudja be, melyeknek politikai háttere van. Navracsics szerint éppen ezért bizalomépítési folyamatra van szükség, meg kell találni a megoldást ahhoz, hogy még idén aláírják az erről szóló megállapodást. Erre az ő személye a garancia.

„Van benne rutinom, hiszen közigazgatási és igazságügyi miniszerként az igazságszolgáltatás reformjával és a médiatörvénnyel kapcsolatban is számtalanszor egyeztettem a Bizottsággal és az Európa Tanáccsal” – mondta.

Kapcsolódó cikkek