Jövőre Horvátország is csatlakozik az eurózónához

Megosztás

117 igen és 13 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a horvát parlament az euró bevezetéséről szóló törvényt, így az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén bevezetik Horvátországban. Zágráb 2019 júliusában kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba – írta a HVG.

A horvát boltokban az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig 2023 végéig érvényben marad. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Ahhoz, hogy bevezessék az eurót, az adott országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak. Ezek között szerepel, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

Kapcsolódó cikkek