Orbán kijelentése miatt a horvátok bekérették a magyar nagykövetet

Megosztás

Szijjártó és Menczer is magyarázkodni kényszerült a miniszterelnök kijelentése miatt, amit a tengerekkel kapcsolatban tett. Orbán Viktor külügyi diplomáciai érzéke az utóbbi években minden korábbinál rosszabb, mostani kijelentései újabb viharokat korbácsoltak a nemzetközi kapcsolatokban.

Bekérette a magyar nagykövetet a horvát külügy, a magyarországi nagykövetük pedig Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot Orbán Viktor egyik interjúrészlete miatt – írja a horvát sajtó.

A magyar miniszterelnök még múlt pénteken beszélt arról a közrádióban, hogy a tervezett EU-s olajembargó nem azonosan érinti a tagországokat, mi azért vagyunk hátrányban, mert elvették a tengereinket.

„Most ami a tartalmát illeti ennek a javaslatnak, az azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra a körülményre, hogy az Európai Unióban teljesen különböző adottságú országok vannak. És természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon. Ez egy adottság” – mondta Orbán, majd hozzáfűzte, hogy „olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni, mert ez a javaslat így, ebben a formájában felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

A magyar közrádiónak adott interjú a Politico közvetítésében jutott el a horvátokhoz. A külügyminisztériumuk közleményt adott ki, amiben elítélik Orbán kijelentését, ahogy „elítélünk minden területi követelést szuverén államokkal szemben”. Diplomáciai vonalon arra kérnek magyarázatot, hogy miért hangzottak el „a jószomszédi kapcsolatokat szükségtelenül rontó kijelentések.”

Magyar részéről Menczer Tamás államtitkár reagált a horvátok közleményére, szerinte félreértésről van szó.

“❗ Reakció a horvát külügyminisztérium közleményére:
A horvát Külügyminisztérium valamit félreértett.
Miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett.
Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében.”

(via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek