Takarítónő adta be az oltásokat egy háziorvosi rendelőben

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai bizottsága figyelmeztetés büntetést szabott ki a vizsolyi háziorvossal szemben. A napokban kézhez vett határozat nem jogerős, a doktor fellebbezett. A vád szerint 2020 novemberében az önkormányzati rendelő takarítónője adott be öt injekciót egy betegnek.

Barna Zoltánné Katalin pár hete esett át egy csípőprotézis-műtéten. Már két éve panaszt emelt háziorvosával szemben, mert amikor lábfájdalmaival hozzá fordult, a férfi a rendelő takarítónőjét utasította egy injekciókúra lebonyolítására:

– Elképesztőnek tartom, hogy egy takarítónő adott be nekem több injekciót is! Ha nem dagadt volna be a tűszúrások helye, ha nem lettek volna fájdalmaim még ettől is, talán hagyom is az egészet. Ám amikor panaszkodtam, a doktor úr elzavart, majd amikor erről a közösségi oldalon is írtam, zsarolva utasított, hogy vonjam vissza a szavaim, ismerjem el, hazudtam. Akkoriban ő volt a falu polgármestere is, én meg az önkormányzatnál dolgoztam, kénytelen voltam engedni az erőszaknak. Többször volt online meghallgatásom az etikai vizsgálat során, ahol végül nekem adtak igazat. A doktor úr akkor megígérte, meglátogat, hiszen több súlyos betegséggel is küzdök, de két éve a színét sem láttam. Műtöttek, bottal járok, gyógyszereket szedek, rendszeres orvosi kontrollra lenne szükségem. Ő a háziorvosom, ám nem számíthatok rá, váltanom kell, de a szomszéd faluba magamtól nem tudok elmenni orvoshoz, ez az igazi patthelyzet.

– mondta egy vizsolyi asszony a Blikknek.

Dr. Palotás András szerint nem véletlen, hogy éppen most szedik elő a régi ügyeket, hiszen ismét indul a választásokon, szereti a falut, a lakosság fele megint őt szeretné polgármesterként, indul is a megmérettetésen:

– Az etikai bizottság valóban elmarasztalt, de fellebbeztem. A képlet egyszerű: költségvetési okokból az ápolónőink, védőnőink munkaköri leírásában szerepel a rendelő, váró tisztaságának felelőssége is, vagyis tényleg takarítanak. Annuska, a „takarítónő” is rendelkezik ápolói végzettséggel. Most azon megy a vita, hogy ez a végzettség feljogosítja-e egy injekció beadására, vagy csak vérnyomást mérhet. Az én álláspontom szerint igen, egy egészségügyi törvény szerint igen, egy másik módosítás szerint nem, a döntés a jogászokra tartozik, én nem érzem magam hibásnak, Katalin nem emiatt beteg. Nem tisztem felkeresni, ha orvost hív, megyek hozzá, ez a hivatásom szerinti kötelességem. De nem hívott. Visszautasítom, hogy zsaroltam volna bárkit is. Igaz, hogy megmondtam és meg is üzentem Katikának, a hazugságait vonja vissza, de nem fenyegettem meg.

– magyarázta a lapnak a háziorvos.

Kiemelt kép: Grnák László

Kapcsolódó cikkek