Kissé zavaros, most az EU-ban egyetlen tagállam sem jelezte, hogy rubelben kíván fizetni az orosz gázért, hazánk sem (!)

Megosztás

Néhány napja még azt állította a kormány, hogy készek vagyunk rubelben fizetni, ahogyan azt az oroszok kérték, most viszont Brüsszelben már nem hangzott el ilyen. Valaki megint sumákol.

A helyzet elég zavaros. Putyin elvben azt írta elő, hogy az EU-s vevők ezentúl rubelben fizessenek, de a valóságban nem rubelben kell fizetni, hanem továbbra is euróban és dollárban, csak felhatalmazást kell adniuk a vevőknek, hogy a letett összeget a Gazprombank átválthatja rubelbe.

A mostani találkozót azért hívták össze, hogy lehetőség szerint az EU-s vásárlók egyformán viselkedjenek, azaz ne legyenek olyanok, akik teljesítik az oroszok igényét. Az Európai Bizottság szerint a lengyel és bolgár példát kellene követnie az összes európai vevőnek.

Kadri Simson, energetikáért felelős EU-biztos azt állította a megbeszélés után, hogy egyetlen tagállam sem jelezte, hogy szeretne megfelelni az orosz fizetési elvárásnak.

Ez azért érdekes fejlemény, mert több európai vevő is jelezte az elmúlt napokban, hogy készek megfelelni az orosz igénynek. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter például a múlt héten mondta ki egyértelműen, hogy a Gazprom magyar partnere hajlandó úgy fizetni, ahogy azt Putyin rendelete előírja.

Az is igaz, hogy a találkozón magyar részről nem Szijjártó Péter volt jelen, és még csak nem is a külügyminisztérium egyik embere, hanem az ITM-es Steiner Attila államtitkár. Aki valóban energetikai ügyekért felel, de a sajátos magyar kormányzati rendszerben a nemzetközi gázkereskedelem a külügyhöz, míg az orosz – magyar gázkereskedelmet a gyakorlatban intéző MVM Máger Andrea tárca nélküli miniszterhez tartozik. Azaz Steiner és az ITM illetékessége ebben az ügyben mérsékelt. Persze lehet, ha két hét múlva megalakul az új magyar kormány, akkor ez már másképpen lesz. További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek