Kilenc százalék fölött lehet az éves infláció

Megosztás

Az MNB addig folytatja a kamatemelést, amíg vissza nem tér az infláció 3 százalék környékére, ez azonban legkorábban 2024-ben történhet meg – hangzott el a jegybank vezetőinek sajtótájékoztatóján. Matolcsy György arról is beszélt, egy kétéves programról szóló javaslatot adnak át hamarosan a kormánynak.

Az egymást követő második hónapban is 100 bázisponttal emelte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamatot, ezúttal 5,4 százalékosra. A döntés bejelentése után egy órával Matolcsy György jegybankelnök tartott sajtótájékoztatót, és ezzel egy időben az MNB honlapjára is felkerült a kamatdöntés indoklása.


Az alapkamatot tavaly júniusban kezdte el emelni az MNB a valaha volt legalacsonyabb, 0,6 százalékos szintjéről, utoljára egy hónapja – szintén száz bázispontos emeléssel – 3,4-ről 4,4 százalékosra vitték fel. A kamatfolyosót, amelynek a felső szintjéig ezt felvihetik, most szintén 100 bázisponttal feljebb tolták, a felső határa 7,4-ről 8,4 százalékosra változott.

Az MNB lépéskényszerben van, az infláció márciusban már 8,5 százalékos volt, az elmúlt 15 év legmagasabbja. Ráadásul ez még meglepően alacsony volt ahhoz képest, amire korábban akár a jegybank is számított. A márciusban kiadott Inflációs jelentésben arról írtak a jegybank munkatársai, hogy ha lassul is az év második felében majd a drágulás, éves átlagban még így is csak 7,5 százalékos lesz a legjobb esetben az infláció, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig 9,8 százalékos. Az IMF még ennél is pesszimistább volt, az ő jelentésük 10,3 százalékos éves inflációt valószínűsít. A közeljövő számait nagyban meghatározhatja, hogy a kormány mit kezd a most rögzített árú élelmiszerek, valamint az üzemanyagok árával – erről a következő napokra ígértek bejelentést.

Kapcsolódó cikkek