Annyira leálltunk a teszteléssel a világban, hogy a WHO sem érti már, merre halad a koronavírus-járvány

Megosztás

Arra figyelmeztettek a világszervezetnél, hogy attól, hogy rettentő kevés tesztelést végeznek a világban mostanában, még semmi garancia nincs arra, hogy nem alakul ki valahol egy új vírusvariáns. Erről azonban így nem lesz időben tudomásuk, csak amikor már komolyra fordul a dolog.

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján – írja a 444.hu. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

“Ahogy egyre több ország csökkenti a szűrővizsgálatok számát, a WHO is egyre kevesebb információhoz jut a vírus terjedéséről és gén-szekvenelásáról”

– mondta. Hozzátette: “egyre kevésbé látunk tisztán, ami a terjedés mintázatát és a vírus fejlődését illeti”.

“A vírus attól nem fog eltűnni, hogy az egyes országok felhagynak a kereséssel. Tovább terjed, tovább változik és tovább gyilkol”

– jelentette ki. Szerinte továbbra is fogalmazott valós a veszélye annak, hogy újabb veszélyes vírusvariáns alakul ki. Az aktuális helyzetről elmondta, hogy

  • az utóbbi egy héten világszerte valamivel több mint 15 ezer ember hunyt el a koronavírus miatt
  • és 2020 márciusa óta nem volt ennyire alacsony a fertőzés halálos áldozatainak száma.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek