Gyógyszeripar: az egészséges 5-11 éveseket is beoltatná a Pfizer emlékeztető vakcinával

Megosztás

A gyógyszervállalat szeretné elérni az Egyesült Államokban, hogy az általános iskolás korú gyerekek mindegyike kapjon védőoltást, akkor is, ha egészséges.

Az amerikai egészségügyi hatóságok jelenleg is azt szorgalmazzák, hogy 12 éves kor felett mindenki kapjon még egy oltást a koronavírus legújabb változatai elleni leghatásosabb védelem érdekében. A közelmúltban az 50 évesek és annál idősebbeknek is lehetőséget adtak egy újabb oltás felvételére.

A Pfizer szerint azonban az új adatok tükrében az egészséges 5-11 évesek számára is hasznos lehet egy újabb, gyerekek számára biztosított oltás. Egy kisléptékű tanulmányban arról számoltak be, hogy 140, két oltással már rendelkező gyermek kapott emlékeztető vakcinát hat hónappal a második után. A kutatók szerint az újabb oltás általában felpörgette az immunválaszt.

A Pfizer és partnere, a BioNTech sajtóközleményében arról számolt be, hogy 30 gyermeknél a vírus elleni antitestek szintje 36-szorosára nőtt, ami elég magas ahhoz, hogy felvegye a harcot a szuperfertőző omikron változat ellen. Az adatokat egyelőre nem publikálták, és független szakértők sem ellenőrizték. A Pfizer akkor tesztelte a gyerekek emlékeztető oltását, amikor télen megnőtt az omikron változattal megfertőződöttek száma. A Covid-19-es esetek száma ugyan jelenleg már jóval alacsonyabb az Egyesült Államokban, de az elmúlt hetekben az omikron egy fertőzőbb változata vált a domináns típussá Amerikában és világszerte.

A Pfizer és a BioNTech azt tervezi, hogy a napokban kérelmezik az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóságnál, hogy engedélyezze az egészséges 5-11 évesek számára az emlékeztető oltást. Eredményeiket meg kívánják osztani az európai és más szabályozó hatóságokkal is. (Hvg.hu)

Eddig még értjük, de akkor miért volt tele a sajtó az omikron megjelenésekor, hogy ez a variáns az, ami a legügyesebben kerüli ki az oltóanyagok okozta védelmet?

Kapcsolódó cikkek