Szolnoki győzelem az első felsőházi meccsen

Megosztás

Az ellen a Sopron ellen kezdte a középszakasz felsőházának küzdelmeit az Olajbányász férfi kosárlabda-csapata, mely az alapszakaszban Szolnokon és Sopronban is legyőzte a piros-feketéket. Így aztán bőségesen volt miért visszavágni a vendégeknek, akik pihenten érkeztek a Tiszaligetbe. Pihentségről ellenben nem igazán lehetett szó a szombaton még kupadöntőt vívó házigazdánál.

Szolnoki Olajbányász – Sopron KC 91-80 (24-21, 25-20, 22-22, 20-17)

SZOLNOK: Pongó 6/3, Badzim 20/9, Kovács P. -, Subotic 13/6, Taiwo 4. Csere: Young 19/3, Cummings 17/9, Cakarun 10, Pallai 2, Rudner G. -.

SOPRON: Mack 12/3, Myers 16/3, Q. Ford 20/6, Sitku 6, Montgomery 13. Csere: Borisov 9/3, Halász 4, Takács N. -, Fazekas -.

A klub honlapjának beszámolója:

Ennek megfelelően is indult a találkozó, a Sopron gyorsan és pontosan játszva két perc után időkérést kényszerített ki Gasper Potocnikból. Muszáj is volt reagálnia a szlovén mesternek, ugyanis a vendégek 2-9-re megléptek. Jót tett az eligazítás, az Olaj sebességet váltott védekezésben és támadásban, így rövidesen máris a soproniak kértek időt (11-13).

Ez a szakmai iránymutatás is sikeresnek bizonyult, a soproniak keményebben védték a passzsávokat, nehezítve a szolnoki támadójátékot. A negyed végére aztán felpörgött az Olajbányász, s egy 8-0-ás sorozattal már a hazaiaknál volt az előny az első szünetben (24-21).

Nagy iramú, igazán kemény meccset játszott a két gárda a folytatásban is. Hazai oldalon különösen Cummings remekelt, védekezésben és támadásban is erőssége volt az Olajnak. Annyi változást azért még feljegyezhettünk az első negyedhez képest, hogy az Olajbányász átvette a játék irányítását, s immár a vendégek futottak az eredmény után (35-26).

A soproniaknak nem ízlett a felkeményedett szolnoki védekezés, egyre többször kényszerültek nehéz dobásokra, reménytelen egyegyezésekre. A negyed derekához érve némileg lankadt a szolnokiak figyelme, így aztán aztán elég volt két elrontott támadás, hogy kicsit közelebb zárkózzanak a vendégek (43-37).

Ennél jobban már nem sikerült csökkenteni hátrányukat a nagyszünetig, így az Olajbányász várhatta nyugodtabban a második félidőt (49-41).

A szünetben egyfajta újdonságként a a Nissin Food ajándékcsomagjaihoz juthattak hozzá a szerencsés szurkolók.

Ahogyan várható volt, nem kímélték egymást a csapatok, nem csupán a meccs maradt kemény, a feszültség is nőtt a játékosokban. Ebből eleinte a vendégek jöttek ki jobban, két szolnoki tripla után ugyanis nyolc soproni pont érkezett válaszul. Sőt, Roko Badzim után Bojan Subotic is technikait kapott, mert egy túl könnyű síppal befújt fault után hevesen reklamált. Így három perc után egészen szoros volt újra a meccs (55-51).

A játékvezetők láthatóan próbálták megfogni a mérkőzést, de nem igazán sikerült. Csak egy példa: a lelátóról egyértelműnek tűnt, hogy Cummingsba alaposan belekönyökölt Montgomery, ellenben a bírók technikait adtak a szolnoki játékosnak színészkedésért. Mondanunk sem kell, alaposan felpaprikázva ezzel a hangulatot. A nagyobb vitát megelőzendő, Gasper Potocnik gyorsan időkérésre hívta fiait, kicsit lehiggasztva a kedélyeket ezzel.

A negyed végéhez érve elmondhattuk, a zűrzavaros harmadik negyed felhozta a Sopront, egy perccel a vége előtt már csak két pont maradt a hazai vezetésből. A dudaszóig belefért még két Subotic-tripla (71-63), ami pillanatok alatt visszaállította a nagyszünetbéli különbséget.

Jól kezdte a záró játékrészt a Sopron, két perc alatt újra csak két pont volt a hátrányuk (73-71). Válaszul öt szolnoki pont érkezett, időt is kért Flevarakisz mester. Harminc percnyi rohanás és ütközés után lanyhult az iram. A záró negyed felénél a soproni Montgomery egy ártatlan sziutáció után rálépett valakinek a lábára, s megsérült a térde. Igen fájdalmas arcot vágva hagyta el a pályát, a közönség sportszerű tapsa közepette. (Később még visszatért a soproni center, remélhetőleg nem súlyos a sérülése).

Közben megfagyott a különbség 81-75-nél, jó másfél percig nem esett pont. A meccs végére érdekes módon az elvileg pihentebb Sopron fáradt el jobban, Badzim révén három és fél perccel a vége előtt ismét nyolc pontra növelte előnyét az Olajbányász (84-75).

Myles igyekezett még izgalmassá tenni a meccset egy triplával, de gyorsan tudott rá reagálni az Olaj, pillanatokon belül már tíz pont volt a hazai előny (88-78). A hátralévő időben már nem tudott újítani a végére elfáradó SKC, így végül megérdemelten győzött az Olaj! (91-80)

Kapcsolódó cikkek