Ungár: 76 ezer ember maradt ingyenes sürgősségi ellátás nélkül

Megosztás

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kikérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy hány ember vesztette el a társadalombiztosítási jogosultságát azt követően, hogy a kormány kimondta: aki nem fizet járulékot, annak nem jár egészségügyi ellátás Magyarországon.

A válaszból kiderült, március 11. és május 31. között 76 ezer embernek került érvénytelenítésre a TAJ száma. 76 ezer ember mostantól csak akkor jár egészségügyi ellátás, ha külön fizet érte, miközben erre nyilván nincs lehetősége.

Mindezt a harmadik hullám csúcsán lépte meg a kormány, amikor létszükséglet volt, hogy mindenki orvoshoz forduljon, aki tüneteket észlel magán. Magyarország ma elég tehetős ország ahhoz, hogy senki se maradjon ingyenes sürgősségi ellátás nélkül. Ez nem költségvetési, hanem elvi kérdés, és pont ezért igazán félelmetes, hogy egy súlyos gazdasági és egészségügyi válság közepén a Fidesz legfontosabb dolga az volt, hogy újra megüzenje: ez a kormány a gazdagokat támogatja, a nélkülözőket kisemmizi, és mindezt büszkén teszi. A Fidesz szemében a szolidaritás nem erény, hanem valami furcsa gyengeség, amit minden erővel irtani kell: sok más mellett az köti össze az ellenzéki együttműködés pártjait, hogy ebben a lehető leghatározottabban szemben állnak a jelenlegi kormánypárttal.

– vonta le a következtetéseit Ungár Péter.

Kapcsolódó cikkek