Hosszú évek után újra közös dalt adott ki a Pink Floyd, egy most harcoló ukrán zenész tiszteletére

Megosztás

Félő, hogy a kormánypárt ebben is megtalálja majd a Gyurcsány-, vagy a Soros-szálat. Innentől a Pink Floyd is jó időre tiltólistás lesz a közmédiában?

A ‘Hey Hey Rise Up!’ egy hangmintát is tartalmaz Andrij Klivnyuk ukrán zenész előadásából. 28 éve ez az első közös száma a zenekarnak.

“Nagyon nehéz és frusztráló dolog látni egy nagyhatalomnak ezt a rendkívül őrült és igazságtalan támadását egy független, békés, demokratikus nemzet ellen” – mondta a Pink Floyd énekes-gitárosa, David Gilmour a Guardiannak adott interjúban.

A zenész elmondása szerint néhány héttel ezelőtt látta Andrij Klivnyuk, a BoomBox nevű ukrán együttes énekesének videóját egy 2015-ös fellépésről, ahol Pink Floyd dalokat is énekeltek. Majd, immár a háború alatt Gilmour látott a zenésztől, ahol katonai egyenruhában énekelt egy régi, első világháborús kozák dalt. Ekkor döntötte el, hogy a saját eszközeivel segítenie kell és inspirációt merített az ukrán kolléga előadásából. 

Bár a billentyűs Rick Wright 2008-as halála után a zenekar úgy döntött, itt a Pink Floyd vége, most mégis úgy döntöttek, egy szám erejéig összeállnak. Gilmour unokájának édesanyja ukrán, a kislány nagymamája pedig Harkivban él. “Nagyon idős, kerekesszékben él és egy ápoló viseli gondját. A múlt héten sikerült végre Lengyelországon át kimenekíteni, most Svédországban van” – mondta a zenész.

Gilmour azóta többször beszélt az ukrán zenésszel, aki egy gránáttalálat után kisebb repeszsérüléssel került kórházba. Később pedig arról is beszélt, hogy civilek holttestét kellett összeszedniük az utcán és ez volt élete legpokolibb napja. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek