Belehajtott az előtte megálló autóba, majd elsodorta és eszméletlenül az úttesten hagyta annak sofőrjét

Megosztás

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak az ötvenes éveiben járó, büntetett előéletű, jogosítvánnyal nem rendelkező férfinak a büntetőügye, aki 2018. december 1-jén hajnali 6 óra körül Szolnok egyik utcájában, az általa vezetett személygépkocsival, figyelmetlenségből nekihajtott az előtte megálló autónak, majd, amikor annak sofőrje kiszállt a sérült járműből és kívülről kinyitotta a kocsijának bal első ajtaját, hátramenetbe kapcsolt és a nyitott ajtóval elsodorta a férfit, aki az úttestre esett és elvesztette az eszméletét.

A vádlott ezután, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a férfi megsérült-e, illetőleg segítséget nyújtott volna neki vagy értesítette volna a hatóságokat a balesetről, amilyen gyorsan tudott, elhajtott a helyszínről. A sértettnek szerencséje volt, csupán 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, közúti veszélyeztetést követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton más életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, és bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ahogyan bűncselekmény a segítségnyújtás elmulasztása is, amikor valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, utóbbit, amennyiben – ahogyan az jelen esetben is történt – a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő a törvény bűntett miatt szintén 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ügyben 2019. december 2-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság három tárgyalást követően, 2021. május 11-én ítéletet hozott. A büntetett előéletű férfit közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 2 év 4 hónap börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2022. március 22-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Kapcsolódó cikkek