Az étolaj lesz a következő? Van olyan EU-s ország, ahol most ezt kezdték pánikszerűen felvásárolni

Megosztás

Németországban már vásárlási korlátot is bevezettek az étolajra, már a raktárak tartalékait veszik az emberek igen viharos sebességgel.

Németországban pánikszerűen vásárolják fel az emberek az étolajat. Az Olajosmag-feldolgozó Ipartestület szóvivője szerint már a raktárakban megmaradt készleteket értékesítik, ezek pedig hamarosan elfogynak, csak néhány hétre való van – írja az RTL.

A vásárlási láz hátterében a háború áll, a világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, ebből Ukrajna az összes export felét biztosítja. Németország napraforgóolaj-szükségletének 94 százalékát importból fedezi.

A cikk szerint a szupermarketek Németországban már vásárlási korlátot vezettek be: néhány németországi Penny üzletben vásárlásonként csak egy üveg olajat lehet venni, a Rewe pedig a napraforgó-, a repce- és sütőolaj vásárlását is korlátozta. Az Aldi-Süd négy üveg olajnál húzta meg a határt.

Az RTL megkeresett több magyarországi áruházláncoit is. Az Aldi azt közölte, hogy megnőtt egyes cikkek – így az étolaj – iránti kereslet, de felhalmozó vásárlásokat nagyobb számban egyelőre nem tapasztalnak. A Penny úgy nyilatkozott, hogy mivel termékeik kétharmada hazai beszállítóktól érkezik, az egyes nemzetközi piacokon tapasztalható fennakadások egyelőre kevésbé érintik őket. A Tescoban sincs áruhiány.

A cikk szerint azonban nőhet az étolaj ára, ha vége lesz májusban az árstopnak, egy liter ezer forint is lehet. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek