Felfüggesztette Tóth Csaba mentelmi jogát az Országgyűlés

Megosztás

Felfüggesztette Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés. A lépést Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta, befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt.

A szavazás egyhangú volt: mind a jelenlévő 175 képviselő igennel szavazott.

Tóth Csaba egyébként nem vett részt sem a szavazáson, sem pedig a parlamenti ülésnapon.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén már meghallgatta a szocialista politikust. Itt ismertették Polt Péter indítványát, mely szerint az egykori zuglói önkormányzati képviselő, majd 2014-től a körzet országgyűlési képviselője Horváth Csabával – aki 2006-2009 között főpolgármester-helyettes volt, majd 2014-től a Fővárosi Közgyűlés tagja, jelenleg a kerület polgármestere – 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer telepítésére és későbbi üzemeltetésére közösen kerestek egy olyan céget, amely képes az üzemeltetési feladatot elvégezni, és egyúttal hajlandó a nyereségének egy részét Tóthnak és Horvátnak adni.

Az ügyészségi gyanú szerint Tóth és Horváth a parkolóautomaták beszerzéséből származó árbevételből előre meghatározott összegre, valamint a parkolóautomaták és a parkolási rendszer üzemeltetésére megkötendő szerződés teljesítéséből származó nyereség felére tartottak igényt havonta, havonkénti elszámolással. Eszerint a gyanú szerint Tóth Csaba összesen legalább 250 millió forint készpénzt vett át a csalások alkalmával.

Tóth Csaba korábban a bizottság ülésén azt mondta, hogy a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt, és ő maga is kéri mentelmi jogának felfüggesztését. 

Kapcsolódó cikkek