Kettős mérce, vagy okos mértéktartás? Orbánék 2019-ben még simán átengedték az orosz fegyvereket hazánkon át

Megosztás

Most azonban az Ukrajna megsegítésére küldött fegyverek nem mehetnek keresztül hazánkon, még a légterünket sem használhatja a NATO és az EU, hogy eljuthassanak az ukránokhoz a fegyverszállítmányok. Okos lavírozás a kimaradás miatt, vagy egyszerűen továbbra is oroszbarát maradt a Fidesz-kormány?

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy Magyarországon keresztül nem szállíthat senki sem fegyvert Ukrajnának, az ország légterét sem lehet erre használni. A magyar kormány az EU-ban ugyan megszavazta, hogy az Unió szállíthasson fegyvereket az ukrán hadseregnek, de ebben még passzívan sem kíván részt venni Magyarország.

2019-ben a kormány sokkal rugalmasabb volt, amikor orosz fegyvereket reptettek át a légtere felett. Igaz, azok a fegyverek nem háborús zónába, hanem Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel. Akkoriban a magyar kormány nem akadályozta meg, hogy az orosz fegyvereket Magyarország légterén keresztül reptessék.

Az akkori helyzetet bonyolította, hogy 2014-ben az EU eltiltotta a tagállamokat, hogy részt vegyenek orosz fegyverkereskedelmi ügyletekben. Erre hivatkozva a román kormány nem engedte át a Szerbiának szánt orosz fegyvereket, amelyeket a Dunán akartak felúsztatni. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek