A Körmend legyőzésével lábalt ki a hullámvölgyből a Szolnok

Megosztás

Az utóbbi meccsek gyengébb teljesítményei után kulcsfontosságú volt, hogy javítani tudjon a Szolnoki Olajbányász férfi kosárlabda-csapata – Kovácsék pedig ezt meg is tették a szerda esti hazai rangadón.

Szolnoki Olajbányász – Egis Körmend 83-71 (27-23, 20-10, 17-21, 16-17)

Bajnokság, 23. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Papp Péter, Söjtöry Tamás Ferenc (Dernei Gábor)

Szolnok: Solano 16, Badzim 11/6, Kovács 3, Subotic 19/9, Taiwo 4. Cserék: Pongó 1, Pallai 3/3, Zsíros 5/3, Cummings 12/6, Cakarun 9.

Körmend: Szavics 13, Martinez -, Ferencz 22/12, Durázi 5, Gordon 10. Cserék: Kenéz 1, Kiss -, Takács 4, Érsek -, Henry 14/6, Krivacsevics 2, Habel -.

A klub beszámolója:

Még novemberben a válogatott vébésejeltezői miatti szünetben Körmenden játszotta az egyik legjobb meccsét a szezonban az Olajbányász. A koronavírusos megbetegedések miatt gödörbe került szolnokiak újra a körmendiekkel csaptak össze a válogatott szünet előtt. Mondanunk sem kell, a Tisza partján mennyire várta már mindenki, hogy kilábaljon a gödörből a csapat.

Hiányzó akadt mindkét oldalon, ezen a téren kétségtelenül a vendégek álltak rosszabbul. Az Olajnál Rudner Gábor nem állhatott még csapat rendelkezésére, míg a körmendiek legponterősebb emberüket, az irányító Kamau Stokest és a legutóbb kiállított Antonis Constantinides vezetőedzőt nélkülözték.

Agilisabben kezdett az Olajbányász, Bojan Sutotic erőszakosságával és Solano pontjaival igyekeztek diktálni a tempót (10-5). Szép lassan a vendégek is „megérkeztek a meccsbe”, s ha már felpörögtek, akkor a vezetést is átvették a hetedik percben (14-16). Különösen támadásban voltak türelmesek a körmendiek, egészen az utolsó percig, amikor az Olaj pillanatok alatt bedobott nyolc pontot, így a nem éppen védekezéscentrikus negyed végén a hazaiak örülhettek (27-23).

Lendületben maradtak Solanóék, alig két és fél perc után újabb eligazítást kellett vezényelnie a vezetőedzőt helyettesítő Kocsis Tamásnak (34-25). Az Olajbányász sikeresen helyezett nyomást a körmendiek fiatal játékmesterére, Kenéz Csabára, így igen esetlegessé váltak a körmendi támadások. Az Olaj ennek köszönhetően 22-2-es sorozatot repesztett az első negyed utolsó percét is beleszámítva (41-25).

Változtatott Kocsis Tamás, Savic érkezett Kenéz helyett, ám a remekül játszó Solano őt is hibákba hajszolta.

Védekezésben próbált keményíteni a Körmend a nagyszünetet követően, különösen Solano került a vendégek célkeresztjébe. Így aztán nem csoda, hogy két perc alatt öt faultnál jártak Ferencz Csabáék. Ugyanakkor eredményesnek is volt mondható ez a harcmodor, mert lassan, de elkezdett csökkenni a hazai előny (54-41). Egxre hosszabbra, immár hatpercesre hízott a szolnoki hullámvölgy, nem igazán tudtak mit kezdeni Cummingsék a körmendi védekezéssel. Így aztán a 27. perc végéhez közeledve Ferencz Csaba tíz pontjának köszönhetően már csak hat pont maradt a szünetbeli 17 pontos vezetésből (58-52).

A negyed végére aztán sikerült rendezni a sorokat, s ismét kényelmesnek mondható előnye lett a házigazdának (67-54).

A záró negyedben sem engedett a keménységből a Körmend, ám ezúttal sokkal koncentráltabb volt a feljavuló Bojan Subotic által húzott Szolnok. A vendégekben nem volt már annyi erő a szolnoki palánk alatt, hogy megnyerhessék ezt mérkőzést. Így aztán az Olajbányász, köszönhetően a Sopron kecskeméti vereségének, újra a tabella második helyére lépett.

Gasper Potocnik: Elismerésem a fiúknak, kiváló hozzáállást mutattak! Kemény helyzetekben, sok energiával mentek a pályán. Természetesen nem játszottunk mind a negyven percen át egyenletesen, de a védekezésünk szilárd volt. Köszönhetően a sokszor tördelt játéknak egy kicsit elvesztettük a ritmust a harmadik negyedben. Ezért nem tudtuk végrehajtani a feladatainkat úgy, mint az első félidőben. Tekintve a Körmend nehézségeit, nagyon is megilleti őket a dicséret, hiszen összességében jó meccset hoztak. Nálunk sem mindenki száz százalékos, de minden nap keményen edzenek és dolgoznak. Hiszem, hogy hamarosan azon a szinten kosárlabdázunk, ahogy mi igazán tudunk. Most van pár nap pihenőnk, aztán folytatjuk a munkát.

Pallai Tamás: Szerettünk volna végre negyven percen keresztül agresszívan és jól kosárlabdázni, és ez nagyjából sikerült is. A Körmendnek gratulálok, hiszen két meghatározó játékosa nélkül kellett játszaniuk és így is tisztesen helytálltak. Azt gondolom, ma az agresszivitásunk volt a kulcs. Kihajtottuk magunkat, jól jön egy kis pihenés, hogy a szünet után újult erővel térjünk vissza és dolgozzunk keményen.

Kapcsolódó cikkek