A kisboltoknak is jobban megéri a nagyoknál vásárolni az árstop miatt

Megosztás

Nem csak a háztartások fogyasztása emelte 60-80 százalékkal az árstopos termékek keresletét, a kisebb boltoknak is jobban megéri a nagyoknál vásárolni.

Míg az áruházláncok kénytelenek a tavaly októberi áron adni az árstopos termékeiket, a beszállítókra ez nem vonatkozik, így folyamatosan emelik az áraikat a Portfolio.hu értesülései szerint. A beszállítóknak az elszálló termelői és energiaárak, fizetések, illetve a dráguló szállítási költségek miatt kell árat emelniük – számolt be a HVG.

A Pennyben átlagosan 60 százalékkal növekedett a befagyasztott árú termékeknek a kereslete az előző év azonos időszakához képest, a Tesco szintén növekedést érzékelt az első két hétben. A CBA-nál bolttól függ a kereslet, míg a nagyobb üzletekben az első másfél héten 20-30, a napokban 10-15 százalékkal vettek többet az árstopos termékekből, a kisebbeknél ez nem volt érzékelhető.

Több nagy áruházlánc az októberi árszint alá is bement, ugyanakkor mennyiségi korlátozást vezetett be. A nagyobb cégek valószínűleg nem attól féltek, hogy a fogyasztók felvásárolják a készleteket, hanem attól, hogy a kisebb boltok tulajdonosai teszik ezt. A Penny például csak a kiskereskedőket és viszonteladókat korlátozta, miután volt olyan termék, aminek 278 százalékkal növekedtek az eladásai.

Kapcsolódó cikkek