Börtönbe kerülhet a milliárdos, aki 417 km/órás új sebességrekordot állított fel az autópályán – videó

Megosztás

A Bugatti Chiront vezető cseh milliárdos még meg is osztotta az erről készült videót az interneten, ám a német hatóságoknak finoman szólva sem tetszett a dolog, folyik is az eljárás. Akár le is csukhatják a felelőtlenül száguldozót, aki azonban ragaszkodik ahhoz, hogy nem sértett meg semmilyen szabályt és nem volt felelőtlen.

Radim Passer a 33. leggazdagabb cseh üzletember, vagyonát 85 milliárd forint körülire becsülik. A férfi még 2021-ben döntötte el, hogy rekordsebességet megy az autobahn sebességkorlátozás nélküli szakaszán. Ez sikerült is neki, nemrég a videót is megjelent az internet a pokoli száguldásról. A végeredmény 417 km/óra lett. Az bizony nem kevés, ellenben piszok sok – írja a Vezess.hu.

Hiába a “no speed limit”, a német közlekedési hatóság eljuttatott egy közleményt Associated Pressnek, amelyben a következőket írják: 

“Elutasítunk minden olyan magatartást a közúton, amely a többi közlekedő veszélyeztetéséhez vezethet. Minden sofőrnek be kell tartania a KRESZ-t, amelyben az is le van szögezve, hogy a járművezető csak olyan sebességgel hajthat, amelyet még kordában tud tartani. A közlekedés többi résztvevője nem tehető ki nagyobb veszélynek, kellemetlenségnek, illetve kényelmetlenségnek, mint az adott körülmények között az elvárható.” 

A cseh milliárdos is nyilatkozott az ügyben. Ő azzal védekezik, hogy a lehető legkisebb forgalom mellett vágtak neki a kísérletnek, a kora reggeli órákban, munkaszüneti napon, amikor kevesen vannak ezen a szakaszon.

Az autó, amivel a 400 km/óra feletti sebességet elérték, egy Bugatti Chiron volt, amely W16-os, bő nyolcliteres motorját négy turbófeltöltővel lélegeztetik. Ez 1500 lóerős csúcsteljesítményt eredményez, legnagyobb nyomatéka pedig 1600 Nm. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre 2,5 másodperc alatt gyorsul. Több hűtő van benne, mint a sarki italboltban: összesen 10 darab hőcserélővel fűti a külvilágot, vízpumpája percenként 800 liternyi vizet küld át a rendszeren.

Akár börtön is járhat Radim Passer milliárdos produkciójáért, ügye legalábbis már az ügyészség előtt van. A végsebességteszt nem nyerte el mindenki tetszését, a Bugatti is elhatárolódik.

Kapcsolódó cikkek