Müller Cecília után Kásler Miklós is újabb kötelező feladatot rendelt el a háziorvosoknak

Megosztás

Jó másfél éve már, hogy megszokhattuk, a háziorvosunk telefonon gyakorlatilag elérhetetlen rendelési időben. Kásler új rendelkezése elsőre jól hangzik, hogy ezen változtatni kell és kötelező például visszahívni a beteget és felvenni vele a kapcsolatot, ha annak hívását nem sikerült fogadnunk. Sőt, kötelező lesz minden egyes Covid-gyanús betegnél gyorstesztet végezni, akár a rendelőben, akár máshol.

Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője a háziorvosok számára – írja a Népszava. A miniszter utasítása szerint arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, a nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

A lap szerint létező probléma, hogy a potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, arra panaszkodnak leginkább, hogy a vonal foglalt, üzenetrögzítő pedig csak elvétve van az orvos mobilján, vagy a rendelő telefonján. Mindezek miatt a betegek sem tudnak üzenni, ki kereste őket és miért.

A tárcavezető utasítása azt is elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint  rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol” – írja.

Kásler utasítását szinte egyidőben kapták meg a háziorvosok Müller Cecília országos tiszti főorvos határozatával, amiben elrendelték, hogy januárban tartsanak hétvégi oltónapot. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek