Hoppá, kezd megnyílni az esély arra, hogy meghosszabbíthassuk az emberi életet?

Megosztás

Az új technológiák felhasználásával felcsillant a remény, hogy a sejteket vissza lehet fiatalítani. Már a milliárdosok is felfigyeltek erre, lehet benne valami. Zajlanak a kutatások a fiatalítással kapcsolatban, egészen biztató eredményekkel.

A fiatalítási kutatásokat a leglátványosabban olyan, a negyvenes-ötvenes éveiket taposó férfiak finanszírozzák mint az orosz Jurij Milner (az egyik legjobban dotált tudományos elismerés, a Breakthrough-díj megalapítója), Jeff Bezos (a világ valószínűleg leggazdagabb embere, aki az Amazon főnöke volt, és túl van első űrutazásán), Peter Thiel (a PayPal egyik alapítója) vagy Sergey Brin és Larry Page (a Google alapító-tulajdonosai) – számol be róla a Hvg.hu.

A milliárdosok pénze önmagában persze nem elég; évszázadokkal korábban is sokat költöttek például aranycsinálásra vagy akár fiatalítókúrákra, mégse lett belőlük semmi. Az utóbbi években viszont a kutatók – köztük olyan hírességek, akiket időközben az Altos Labs megnyert magának – kezdenek közelebb jutni a megfejtés elemeihez, vagy legalábbis azt hirdetik.

Az egyikük a japán Jamanaka Sinja – írja a HVG. Ő 2012-ben azért kapott orvosi Nobel-díjat, mert néhány gén módosításával sikerült előbb felnőtt rágcsálókból, majd emberekből vett testi sejteket visszaprogramoznia, gyakorlatilag visszafiatalítania a mindenféle szövet irányába továbbfejlődni képes (pluripotens), az embrionális őssejtekhez hasonló állapotba. Munkatársaival felismerte, hogy ehhez melyik négy fehérjét kell a sejtekbe juttatni – ezek azóta a Jamanaka-faktorok nevet viselik.

Kapcsolódó cikkek