Rejtélyes kockát fotózott a Hold felszínén a Jáde Nyúl-2 holdjáró

Megosztás


Titokzatos, kockaalakú objektumot fedezett fel a Hold távoli oldalán a Csang’o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 nevű holdjárója
.

Az objektum mintegy 80 méterre fekszik a holdjáró jelenlegi helyzetétől, a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterben. Már novemberben észlelték, de a felfedezésről csak most számolt be a Hszinhua kínai hírügynökség.

A közöségi médiában a legvadabb találgatások szerint ez a Kuanghan-palota, a holdistennő, Csang’o (róla kapta nevét az űrszonda) otthona a kínai mitológia szerint, megint mások szerint pedig egy ősi civilizáció nyoma. Természetesen a tudomány emberei ezekre a kijelentésekre csak a fejüket fogják.

A szakértők szerint vélhetően egy egyenetlen sziklatömbről van szó, egy kődarabról vagy egy kráter pereméről. A formájára ésszerű magyarázat lehet, hogy ez egy nagy kőtömb, amelyet egy becsapódási esemény tárt fel – írta a Twitteren Andrew Jones, a kínai űrprogram szakembere.

A napenergiával működő Jáde Nyúl-2 most közelebbről is megvizsgálja az objektumot. A Hold talaján ez az utazás azonban várhatóan 2-3 holdbéli napba, vagyis 2-3 hónapba telik – írja az Our Space tudományos portál.

via Euronews

Kapcsolódó cikkek