Egyelőre nem alakult új jobboldali frakciója Orbánéknak

Megosztás

Sőt, Matteo Salvini el sem ment a találkozóra a beszámolók szerint.

Varsóban megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozója, amely azonban nem egészen úgy alakult, ahogy azt a meghívó lengyel Jog és Igazságosság párt képviselői tervezték – írja a 444.hu. A meghívottak hivatalosan az Európai Unió jövőjéről és a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről kezdeményeztek egyeztetéseket, de a találkozót korábban több helyen is az alternatív jobboldali pártok új európai frakciójának zászlóbontásaként harangozták be.

A csúcson megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Nagyobb feltűnést keltettek viszont a hiányzók: nem jelent meg ugyanis a lengyel fővárosban a két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni, hivatalosan „más elfoglaltság” miatt.

A PiS főtitkára, Krzysztof Sobolewski a találkozó kezdete után nem sokkal arról posztolt, hogy fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről, és a résztvevők választ keresnek „azon fenyegetésekre (…) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek”.

Az egyeztetések szünetében a PiS több politikusa is úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban szakértői konferenciákat fognak szervezni, és azon dolgoznak majd, hogy egységes vízióval álljanak ki választóik elé. Egyikük – Tomas Poreba – ki is jelentette, hogy a csúcs minden pillanata nagyon fontos, de az új EP-frakció megalakulása legfeljebb a jövő zenéje lehet: „a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden”.

A párt helyettes szóvivője is inkább csak maszatolt arról, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött: Radoslaw Fogiel azt fejtegette, hogy a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat. Le Pennel például biztos nem lesz zavartalan a lengyel együttműködés, az már látszik, mert őt a helyi közvélemény egyértelműen oroszbarát politikusként tartja számon, amit néhány tüntető a varsói Regent Hotel előtt szóvá is tett.

via 444.hu, Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek