Egy héttel hamarabb kezdik a gyerekeknek szánt vakcinák szállítását

Megosztás

Múlt héten még december 20-i kezdésről volt szó, de kiderült, hogy a gyártó hamarabb is képes szállítani, így az oltások is korábban megkezdődhetnek.

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak koronavírus ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német szövetségi egészségügyi miniszter a Telex szerint.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: „sikerült elérnünk, hogy az 5-11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítják az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket”. Ez a világjárvány közepette jó hír, és „fontos a szülőknek és a gyerekeknek, akik meg akarják védeni magukat” – írta a miniszter.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten csütörtökön hagyta jóvá a Pfizer–BioNTech-vakcinát az 5–11 éves korosztály számára. Az 5–11 évesek is két adagot kapnak háromhetes intervallummal, de fontos különbség, hogy ezek az adagok kisebbek, mint azok, amelyeket 12 évtől fölfelé mindenki másnak adnak.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina ebben a korosztályban is biztonságosnak és hatásosnak bizonyult: enyhe mellékhatások mellett 90,7 százalék fölötti hatásosságot mutatott a tünetes fertőzések megelőzésében. Súlyos betegség egyetlen tesztalanynál sem alakult ki.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki szokásos rádióinterjújában még azt mondta, Magyarországra december 20-án jön az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. A kormány kétmillió vakcinát szerzett, az első szállítmány 130 ezer adagot jelent, utána folyamatosan érkezik a többi. Orbán arra kérte a szülőket, ha tehetik, oltassák be a gyerekeket.

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek